English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Att bo i ett Svanenmärkt hus

Att bo i ett Svanenmärkt hus

Att skaffa ny bostad och flytta är ingen liten händelse! Det är mycket som ska falla på plats; rätt område, en bostad som passar just dig och din familj, rimlig prisnivå, balkong, utsikt, närhet till grannar, skola och mataffär, trädgård, cykelförråd – ja, listan kan göras hur lång som helst.

Ett Svanenmärkt hus kontrolleras noggrannt för att det ska vara tryggt för dig att bo i.

Vad innebär Svanenmärkning av byggnader?

En Svanenmärkt byggnad har granskats ur ett livscykelperspektiv. Det innebär ett helhetsgrepp på byggprocessen, byggnaden samt dess användning och förvaltning. Byggmaterial och kemiska produkter har kontrollerats; från det trä som används i takstolarna till spacklet i badrummet. Byggnaden ska också leva upp till tuffa krav på låg energianvändning.

Svanen ställer även krav som till exempel ska stimulera användandet av förnybar energi och gröna innovationer. Kontroll görs på plats innan huset är godkänt. Kraven revideras och skärps ungefär vart femte år för att säkerställa att marknadens bästa miljömärkta produkter och de mest miljösmarta byggnadstekniska lösningarna används. Svanen är Nordens officiella miljömärkning.

 

Svanenmärkning och gröna bolån

Idag erbjuder många banker gröna bolån, vilket innebär rabatt på boräntan. Ett av kriterierna som kan berättiga ett grönt bolån är att din bostad är Svanenmärkt. För att ta del av erbjudandet hos din bank behöver du visa upp certifikatet för att din bostad är Svanenmärkt. Certifikatet, som är projektspecifikt och kopplas till en fastighet och/eller adress, delar Miljömärkning Sverige ut till licensinnehavaren när hela projektet som ska Svanenmärkas är klart. Om certifikatet inte finns med i köpehandlingarna är det till bostadsrättsföreningen eller byggföretaget, dvs företaget som producerade huset, du ska vända dig till för att få en kopia av certifikatet. Vi får nämligen endast lämna ut certifikat till våra kunder (licensinnehavare).

Ett Svanenmärkt hus uppförs som Svanenmärkt. Det innebär att det byggs enligt de kriterier som är giltiga vid byggstart.  Giltighetstiden för kriterierna kan framgå på certifikatet. Via sökfunktionen på vår hemsida visas alla Svanenmärkta nya byggnader som uppförts enligt nu gällande kriterieversion.  

Läs mer