Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
 1. Inspirerande artiklar

Inspirerande exempel

Här har vi samlat några inspirerande artiklar på hur andra har ställt krav i offentliga upphandlingar för att få Svanenmärkta varor, tjänster eller entreprenader. Vilka kostnadsfördelar det kan innebära med krav på märkningar. Samt andra inspirerande artiklar.

Har du tips på ytterligare inspirerande exempel är du välkommen att höra av dig, så ska vi se vad vi kan göra för att sprida det.

 • Miljönytta och kvalitetssäkrat med krav på Svanen

  Helsingborgs stad har i många år kommit högt i Aktuell Hållbarhets kommunranking över Sveriges miljöbästa kommun. Det är ett resultat av deras ett långsiktiga långsiktigt och aktiva aktivt arbete med att vara ledande i miljö- och klimatfrågor där de även inspirerar andra att göra hållbara val.

  Läs mer
 • Bild på ett ljust kök med solsken som kommer utifrån ett fönster

  Svanenmärkt renovering sparade både pengar och miljön

  Krav på Svanenmärkt renovering i upphandlingen sparade in 15 miljoner kronor jämfört med att riva och bygga nya hyreslägenheter. Dessutom fick hyresgästerna 30 % lägre hyra. Genom en samverkansentreprenad har Ronnebyhus och entreprenören Peab utvecklat tekniska lösningar och hushållit med resurser. Till exempel har man sparat in utsläpp motsvarande 660 ton CO2e genom att återbruka byggmaterial och stomme.

  Läs mer
 • En gammal dam och en liten pojke som lutar pannorna mot varandra och

  Svanenmärkta blöjor till alla

  Region Jönköpings län tröttnade på att enbart barn fick Svanenmärkta blöjor och tog hjälp av Svanens krav när de upphandlade över 7 miljoner inkontinensskydd. Genom att ställa effektiva miljökrav är de med och driver på marknaden för en hållbar upphandling.

  Läs mer
 • Bild på en kvinna med långt brunt hår som kollar ut på havet

  Gröna inköp är inte dyrare

  Danska Miljöstyrelsen har tagit fram en rapporten som visar att hållbara produkter inte är dyrare. Rapporten konstaterar att en viktig drivkraft bakom den positiva prisutvecklingen har varit att offentliga upphandlare ställt krav på miljömärkta produkter. På så vis kan ”gröna val” idag matcha konventionella produkter vad gäller pris och utbud.

  Läs mer
 • Kvinna med barn i en lådcykel i Köpenhamn

  Ny policy för miljömärkt upphandling i Köpenhamns kommun

  Köpenhamns kommun är en av Danmarks största offentliga upphandlare och upphandlar årligen varor och tjänster, såsom städtjänster, mat och blöjor, för 8,2 miljarder danska kronor. Användningen av miljömärkning har en central plats i deras inköpspolicy.

  Läs mer
 • Ett par ben klädda i sjukhuskläder som rullar en säng framför sig

  Norska sjukhus satsar på standardiserade klimat- och miljökrav i upphandlingar

  Som Norges största offentliga upphandlare är Sykehusinnkjøp medveten om behovet av förenkling och standardisering när det gäller klimat- och miljökrav vid upphandling. De tillverkare som lämnar anbud kräver också standardisering.

  Läs mer
 • FNs hållbarhetsmål och Svanen

  Till år 2030 ska vi tillsammans utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

  Läs mer
 • Bild på ett litet barn som leker och ritar på brunt paper

  Svanen främjar cirkulär ekonomi

  Svanens mål är att minska konsumtionens totala miljöpåverkan. Det är därför som hela produktens livscykel - från råvaror till produktion, användning, avfall och återvinning - ingår i bedömningen när kraven för Svanenmärkta produkter tas fram.

  Läs mer

Licensinnehavare berättar

Här berättar några av Miljömärkning Sveriges licensinnehavare om hur det är att ha sina varor eller tjänster märkta med Svanen eller EU Ecolabel och vilka fördelar de ser.

Läs mer