Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
 1. Press

Pressrum

Välkommen till Miljömärkning Sveriges pressrum. Det är vi som ansvarar för Nordens officiella miljömärkning Svanen och EU:s miljömärkning EU Ecolabel. Här hittar du pressmeddelanden, debattartiklar, bilder och arkiv.

Pressmeddelande och debatt

 • Politiken sätter tuffa miljömål som ambitiösa företag försöker bidra till, men mindre tuffa krav för offentliga inköp, delvis på grund av otydlig upphandlingslagstiftning. Därför finns ett "green public procurement gap" mellan de bästa företagens miljöprestanda och de varor och tjänster som upphandlas. Det gapet måste minska om offentlig upphandling ska kunna nå miljö- och klimatmål och vara en del av den gröna omställningen.

  Svanen tar pulsen på EU-valet: stoppa greenwashing och främja hållbar upphandling

  22 maj 2024

  EU har stora möjligheter att driva på utvecklingen för en mer hållbar framtid. Därför är EU-valet extra viktigt, för de som väljs till parlamentet måste fortsätta driva den gröna omställningen. Det är bråttom att öka takten för att nå miljö- och klimatmål. The "green public procurement gap" måste minska och arbetet för att stoppa greenwashing får inte avstanna.

 • De nya kraven för Svanenmärkt fastighetsdrift har dels som mål att underhålla byggnader av hög kvalitet, dels att förbättra byggnader genom optimerad drift och underhåll.

  Var med och påverka Svanens krav för fastighetsdrift!

  23 april 2024

  Det finns en enorm miljö- och klimatpotential i att effektivisera driften av fastigheter, till exempel stora kontorsfastigheter. Därför har Nordisk Miljömärkning lanserat förslag på kriterier för fastighetsdrift. Förslaget till kriterier har gått ut på remiss och vill du veta mer så är du välkommen till webbinarium 2 maj. Sista datum för att svara på remiss är 5 juni.

 • Några av talarna från Miljömärkning Sveriges program på Nordbygg där det diskuteras hur byggbranschen kan bidra till att nå hållbarhetsmål, hur inkäpare och konsumenter kan få vägledning till bra val och hur greenwashing kan stoppas.

  Grönt trots röda siffror: Miljö kärnvärde för medvetna byggföretag

  9 april 2024

  Intresset för att bygga Svanenmärkt fortsätter att växa, trots kris i byggbranschen, visar nya siffror från Miljömärkning Sverige. På den stora branschmässan Nordbygg presentar Nordens officiella miljömärkning nyheter inom produktutveckling och nya regler för marknadsföring som ska motverka greenwashing.

  hållbart byggande miljö klimat cirkulär biologisk mångfald
 • Kavat är först i världen med att miljömärka gummistövlarna Skur WP och Grytgöl WP med EU:s miljömärkning EU Ecolabel. Det är en av världens tuffaste miljömärkningar som bland annat säkrar god kvalitet så att stövlarna kan ärvas av många leksugna barn.

  Kavat först i världen med miljömärkta gummistövlar

  26 mars 2024

  Gummistövlarna Skur WP och Grytgöl WP har nu klarat EU Ecolabels tuffa miljökrav för skor. Redan 2008 blev skotillverkaren Kavat först i Sverige med miljömärkta skor och pionjären Kavat har sedan dess haft fortsatt fokus på skor av hög kvalitet.

 • I köket har de typiska lutande skåpen bevarats liksom fönsterbrädorna. Fönstren har renoverats. Ronnebyhus har sparat 15 miljoner SEK genom att renovera i stället för att riva och bygga nytt. En god nyhet för hyresgästerna då hyran blir 30 % lägre än vad den hade blivit vid nyproduktion.

  Första Svanenmärkta renoveringen i Ronneby sparar klimat, miljö och miljoner

  7 mars 2024

  Ronnebyhus och Peab är först i Sverige med att klara Svanens krav för renovering. När Ronnebys kommunala bostadsbolag lät renovera Flygarbostäderna från 1950-talet istället för att riva, så sparade de in på miljö, klimat och pengar.

  hållbart byggande miljö klimat renovering svanen
 • Svanenmärkta golv lever upp till tuffa krav som bidrar till en mer cirkulär ekonomi.

  Höjda krav för golv bidrar till en mer cirkulär ekonomi

  1 februari 2024

  Svanens nya golvkrav är ett steg mot en mer cirkulär ekonomi, vilket krävs för att nå miljö- och klimatmål och hushålla med jordens resurser. Majoriteten av konsumenterna vill inte ha produkter med miljö- och hälsofarliga ämnen när de väljer byggprodukter. Men de tycker det är svårt att välja rätt för miljön och Svanen blir då en hjälp, visar en nordisk konsumentundersökning.

 • Gröna märkningar - en djungel?

  Egna gröna märken från klädkedjorna och oberoende märkningar som Svanen och EU-Blomman möter konsumenten i butik. Hjälper eller stjälper det gröna val? Hur kan vi bättre vägleda konsumenter till en hållbar klädkonsumtion?

  Läs rapporten
 • Myter frodas om hållbar upphandling

  Miljömärkning Sverige vill att de folkvalda som företräder Sverige i EU har kunskap och ambition att styra mot en hållbar offentlig upphandling. För att ta pulsen på de som kandiderar, skickades en enkät ut. Den visar att viljan finns men att det saknas kunskap och att gamla myter frodas.

Bildbank

Presskontakter

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med våra nyheter.

Presskontakt

Anna Norberg
Press och PR ansvarig
+46 (0)8 - 55 55 24 13
anna.norberg@svanen.se

Följ oss

Följ oss gärna.