English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
 1. Press

Pressrum

Välkommen till Miljömärkning Sveriges pressrum. Det är vi som ansvarar för Nordens officiella miljömärkning Svanen och EU:s miljömärkning EU Ecolabel. Här hittar du pressmeddelanden, debattartiklar, bilder och arkiv.

Pressmeddelande och debatt

 • Bättre val för klimatet: En ny, extern livscykelanalys visar att Svanenmärkta stearinljus leder till 55-60 % minskning av utsläpp av växthusgaser jämfört med paraffinljus.

  Stearinljus har 60 % lägre klimatpåverkan jämfört med ful-ljus

  28 november 2023

  Konsumtionen av ljus fortsätter att öka i EU med ökade klimatutsläpp som konsekvens, visar färska siffror från Eurostat. Kina är bland de länder som exporterar mest ljus. Men det finns bättre val för klimatet. En ny, extern livscykelanalys visar att Svanenmärkta stearinljus leder till 55-60 % minskning av utsläpp av växthusgaser jämfört med paraffinljus.

  svanen miljö klimat ljus
 • Greenwashing och för litet utbud av Svanenmärkta produkter är två av de hinder som konsumenterna uppger för en mer hållbar garderob.

  Utmaning att handla för en mer hållbar garderob

  23 november 2023

  Black Friday närmar sig och många låter sig ryckas med av köphetsen. Men det finns medvetna konsumenter som vill göra miljömässigt bättre val. Sex av tio svenska konsumenter vill välja miljömässigt mer hållbara kläder och lika många vill välja Svanenmärkta kläder och skor, visar Svanens nordiska konsumentundersökning. Men även om många vill göra miljömässigt bättre val upplevs det som svårt, vilket hindrar den gröna omställningen.

  greenwash grönmattning kommunikation hållbarhet miljö klimat
 • Svanen landar i Almedalen

  13 juni 2023

  Miljömärkning Sverige, som står bakom Svanen och EU Ecolabel, bjuder in till samtal om hållbar upphandling och marknadsföring, som vägleder till val som gör skillnad. Det är bråttom att ställa om till en mer hållbar utveckling och i EU:s New Green Deal finns intressanta lagförslag. Men de behöver anpassas för att vara effektiva och öka värdet för konsumenter, företag och för miljön.

  Almedalen 2023
 • Svanenmärkt byggande ökar trots röda siffror i branschen

  1 juni 2023

  Trots att byggbranschen bromsar in så har Svanen lyckats bibehålla farten. Nya siffror från Nordisk Miljömärkning visar en tillväxt på 17 % under 2022 och nytt rekord i antalet lägenheter, hus, förskolor och skolor som är under konstruktion: 45 000 st i de nordiska länderna. Majoriteten, 38 324 st, är under konstruktion i Sverige.

  svanen hållbart byggande miljö klimat
 • Fem av tio svenskar kämpar med att göra bra val för miljön

  30 maj 2023

  Fem av tio svenskar vill belasta miljön så lite som möjligt och nästan alla gör något för att bidra. Ändå har många svårt att göra bra val för miljön, visar en ny undersökning. Därför satsar Svanen nu på en stor nordisk konsumentkampanj ”Svår att få, lätt att välja”, med stöd av Nordiska Ministerrådet.

  greenwash grönmattning kommunikation hållbarhet miljö klimat
 • Skärpta krav för Svanenmärkt byggande

  16 maj 2023

  Svanen har höjt kraven för nybyggnation av bostadshus, förskolor och skolor och nytt är att även kontorsbyggnader kan Svanenmärkas. Framför allt har ambitionerna för klimat, cirkulär ekonomi och biologisk mångfald höjts i de nya kriterierna.

  klimat biologiskmångfald
 • Gröna märkningar - en djungel?

  Egna gröna märken från klädkedjorna och oberoende märkningar som Svanen och EU-Blomman möter konsumenten i butik. Hjälper eller stjälper det gröna val? Hur kan vi bättre vägleda konsumenter till en hållbar klädkonsumtion?

  Läs rapporten
 • Myter frodas om hållbar upphandling

  Miljömärkning Sverige vill att de folkvalda som företräder Sverige i EU har kunskap och ambition att styra mot en hållbar offentlig upphandling. För att ta pulsen på de som kandiderar, skickades en enkät ut. Den visar att viljan finns men att det saknas kunskap och att gamla myter frodas.

Bildbank

Presskontakter

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med våra nyheter.

Presskontakt

Anna Norberg
Press och PR ansvarig
+46 (0)8 - 55 55 24 13
anna.norberg@svanen.se

Följ oss

Följ oss gärna.