English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas

Bra att veta om solkräm

Hur skyddar du dig bäst mot solens strålar? Vad ska du vara uppmärksam på när du väljer solkräm? Hur fungerar fysikaliska solfilter? Här får du lära dig mer om solkrämer!

Visst är det härligt att vara ute en hel dag och njuta av solens värmande strålar. Men nu för tiden är vi alla så pass välinformerade att vi vet att solen inte är enbart av godo. För även om du använder solkräm är det bäst att sola med måtta. En solkräm kan aldrig skydda dig helt mot solens skadliga strålar. För det behövs kläder och skugga. Däremot kan en bra solkräm förebygga hudcancer.

Kvinna som stryker solkräm i sitt ansikte som riktas mot solen

Tuffa krav på kemikalier i Svanenmärkt solkräm

Vår hud är inte tät och vissa ämnen kan tas upp och lagras i din kropp. Därför är det extra viktigt vad solkrämer, och andra hudkrämer, som är gjorda för att stanna kvar på huden, är gjorda av.

Svanenmärkt solkräm uppfyller många och tuffa krav på vad den får innehålla. Kraven tar hänsyn till både hälsa, miljö och funktion.

Till exempel får den inte innehålla ingredienser från EU:s lista över ämnen som misstänks vara hormonstörande. Ett exempel på ett sådant ämne är parabener. Det är inte heller tillåtet att tillsätta PFAS eller konserveringsmedel som är klassade som allergiframkallande, bara för att nämna några krav.

Krav på UV-filter gynnar både dig och korallreven

Svanen ställer även krav på solskyddets UV-filter. Därför är vissa UV-filter förbjudna att användas. Det gäller till exempel UV-filtren Bensofenon-3 och Ethylhexyl Methoxycinnamate, eftersom de finns på EU:s lista över ämnen som misstänks vara hormonstörande.

Dessutom visar nyare forskning på att dessa två solfilter inte bara är ett dåligt val för människor, utan också för korallreven. Solfiltren förändrar korallernas DNA och orsakar störningar som gör att unga koraller dör.

Vad vet du om solfilter?

Lär dig mer om fysikaliska och kemiska solfilter

Läs mer

Mindre påverkan på naturen

Svanen ställer även andra krav som bidrar till att begränsa solkrämens påverkan på natur och miljö. Kraven omfattar tre områden:

  • ämnens nedbrytbarhet för att undvika långsiktiga, negativa effekter i naturen
  • bioackumulering av ämnen, dvs hur ämnen samlas och lagras, för att förhindra att skadliga kemikalier lagras i djur och människor
  • ämnenas toxicitet, för att undvika ämnen som är giftiga för till exempel fisk och kräftdjur

Smarta förpackningar

Vissa hudvårdsprodukter har en överdrivet stora förpackningar. Det är både ett slöseri med resurser och det ökar klimatpåverkan eftersom vi både tillverkar och transporterar material som inte behövs.

Därför kräver Svanen att förpackningarna ska fungera bra och vara så små som möjligt , i förhållande till innehållet, för att undvika onödigt emballage. Förpackningen ska också kunna tömmas så att du kan använda så mycket av solkrämen som möjligt. Dessutom måste förpackningen vara lätt att ta isär och avfallssortera så att de kan återvinnas.

Solkrämen ska funka

Svanen kräver också att solkrämen måste testas av ett oberoende, ackrediterat testinstitut så att den gör sitt jobb ordentligt.

De här varumärkena har Svanenmärkta solkrämer:

Austre
Avivir
Biotherm
Calypso
Derma
#Hello Sunshine
Kronans Apotek
Lilla kanin
Meraki
Mums with love
Rudolph Care
Zenz
Änglamark