English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Miljönytta i vården med världens första Svanenmärkta kateter

Miljönytta i vården med världens första Svanenmärkta kateter

Det svenska företaget Wellspect har klarat Svanens krav och är först i världen med att erbjuda hälsovården Svanenmärkta katetrar. Bara i Sverige säljer de ca 11 miljoner förfyllda hydrofila tappningskatetrar om året, miljönytta i vården för intima hjälpmedel som nu lever upp till tuffa miljö- och hälsokrav.

Katetern LoFric - liten i storlek men stor i miljönytta.
– Vår strävan att leda branschen inom miljö och hållbarhet översätts dagligen till handlingar runtom i de 18 länder där vi verkar. Den nu godkända Svanen märkningen av vår ledande produkt LoFric®, är ett bevis på att vi kommit en bit på vägen”, säger Håkan Strandberg, Vice President för den Nordeuropeiska Försäljningsdivisionen, Wellspect HealthCare.

I Sverige säljs det ca 21 miljoner förfyllda hydrofila tappningskatetrar om året, av dessa är ca 11 miljoner från Wellspect och Svanenmärkta. Liten och nätt kontinensvård men stor i miljönytta. De Svanenmärkta katetrarna gäller modellerna LoFric Origo, LoFric Sense, LoFric Elle, LoFric Hydro-Kit och LoFric Primo.

– Vi vet att vi är branschledande och är stolta över alla våra miljöinitiativ i såväl produktionen, som materialval och krav på leverantörer. Detta är dock svårt att synliggöra på egen hand. Svanen är en välkänd märkning som kan leda till ökad medvetenhet och göra det enklare för användare av våra katetrar att göra ett bättre val för miljön. Det är också ett tydligt sätt att möjliggöra kravställande för beställare i exempelvis upphandlingar, säger Pär Ottosson, Product Manager Nordic, Wellspect Healthcare.

Svanen är Nordens officiella miljömärkning. I Sverige känner 97% till Svanen. Tilliten till Svanen, som är en oberoende tredjepartscertifiering, är hög: 61% medan, bara 22% litar på marknadsföring som använder argument som “miljövänlig”, “hållbar” eller “klimatneutral”.

Svanenmärket gör det inte bara lättare i de små inköpen att göra bättre val för miljön. Genom att fler och fler produkter inom vården blir Svanenmärka blir det även i de stora inköpen, i upphandlingar, lättare att göra bättre val. 

För att få använda Svanenmärket på sin produkt måste tuffa miljö- och hälsokrav uppfyllas. Kraven inkluderar:

  • Lim, som används i produkten och tillsatser i plasten, såsom mjukgörare, färgämnen och antioxidanter.
  • Förbud mot PVC, ftalater och latex.
  • Kemikalier klassade som miljöskadliga, giftiga, allergiframkallande, misstänkt hormonförstörande och CMR (cancerframkallande, mutagena, reproduktionsförstörande) får inte tillsättas plasten eller vara del av limmet.

Läs mer om Svanens krav på Engångspåsar, -slangar och -tillbehör för medicinskt bruk 

Vill du lära dig mer om kemikalier, PVC, ftalater och andra komplicerade ämnen på ett lättförståeligt sätt? Kika in på Svanen förklarar

Vid eventuella frågor, vänligen kontakta