English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Cirkulärt och klimatsmart

Cirkulärt och klimatsmart i Svanens nya krav för möbler och inredning

Nu höjs ribban för de företag som vill Svanenmärka sina produkter. Fokus i de nya kraven ligger på att främja den cirkulära ekonomin och minska möbelns klimatavtryck. Media är välkomna till webbinarium den 3 februari.

Svanenmärkta möbler för minskat klimatavtryck och cirkulär ekonomi.

Svanens krav utarbetas tillsammans med miljö- och konsumentorganisationer och möbelbranschen.

– Nyckeln till framgången med de nya kriterierna är det givande samarbete som vi har haft under remissperioden. Vi har premierat befintliga system i kombination med tuffa mål. Så nu har vi krav som står med fötterna på jorden och blicken ut mot den cirkulära framtiden. Samarbeten är ett måste om vi ska kunna tackla de stora utmaningar vi står inför, som till exempel klimatkrisen, säger Leif Lång, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

De nya kraven främjar användningen av förnybara och återvunna material, vilket leder till en mer hållbar resursanvändning. Stränga krav på de kemikalier, som till exempel förbud mot PFAS , ökar möjligheten att återanvända/ återvinna materialen när möblerna tjänat klart. I den cirkulära ekonomin ligger fokus på att material och produkter finns kvar i den ekonomiska cykeln med högsta möjliga värde under längsta möjliga tid.

– Om vi ska ställa om till en cirkulär ekonomi så måste vi göra rätt från början. Stoppar vi in problematiska ämnen i kretsloppet, så lämnar vi kvar problemen till nästa generation, säger Leif Lång.

Svanens krav skärps successivt för att Svanenmärkta möbler och inredning ska tillhöra de miljömässigt bästa på marknaden. Kraven baseras på den senaste kunskapen och utvecklingen på marknaden – och på så sätt bidrar Svanen till en hållbar utveckling. Kraven fastställs av en oberoende nämnd.

Läs mer här 

Fakta om de nya kraven

• Mer cirkulär ekonomi: design som främjar reparation, återvinning och användning av återvunna och/eller förnybara material.

• Minskad klimatbelastning: Till exempel gränsvärde för energiförbrukning vid produktion av träbaserade skivor och laminat och stand-by-läge för höj- och sänkbara skrivbord ger 20% lägre energiförbrukning. Se källa nedan.

• Längre livslängd: Bevisat god kvalitet genom internationella tester. Garantitid och reservdelar.

• Mer hållbart skogsbruk: Minst 70 % av träråvaran är certifierad.

• Mer giftfri miljö: Strikta krav på kemikalier som används i produktionen, tillförs materialen eller används för ytbehandling. Till exempel: förbud mot halogenerade flamskyddsmedel, organiska fluorföreningar (PFAS) eller antibakteriella ämnen mm.

• Mer hälsosam inomhusmiljö: Strikta krav på avdunstning av skadliga ämnen.

Läs mer i Möbler och inredning Version 5

Källa: Höj- och sänkbara skrivbord med mindre klimatavtryck

Växande intresse för Svanenmärkta möbler

Nästan 70 företag i Norden har licens för Svanenmärkta möbler och inredning, vilket är en ökning med 52% mellan 2016 och 2020.

Företag som vill lära sig mer om Svanens nya kriterier har möjlighet att delta i ett webbinarium den 3 februari 2021.

Anmäl dig genom att maila till: leif.lang@svanen.se