Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Bara en av tre butiker fasar ut ful-ljusen!

Bara en av tre butiker fasar ut ful-ljusen!

Bara en av tre butiker planerar att fasa ut ljus som tillverkas av fossil råvara och bara sälja stearinljus. Det visar en enkät som Miljömärkning Sverige har gjort bland återförsäljare av ljus. Syftet var att undersöka om stearinljus kan bli ett enkelt förstahandsval för ännu fler människor.

Foto: Fredrik Winqvist. Hur enkelt är det att välja rätt för miljö och klimat, hur skyltas de miljömärkta ljusen?

Miljömärkning Sverige ville undersöka hur möjligheterna ser ut för konsumenter när de ska handla ljus i butik eller på nätet. Hur enkelt är det att välja rätt för miljö och klimat, hur skyltas de miljömärkta ljusen? Hur ser butikerna på paraffinljus respektive stearinljus i framtiden?

Att välja stearinljus, helst miljömärkta, istället för de fossila paraffinljusen är ett litet men viktigt val för klimatet. Stearin är en förnybar råvara som inte leder till ytterligare utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Om alla ljus, som förbrukas i Sverige under ett år, skulle vara av stearin istället för paraffin, så motsvarar det koldioxidutsläpp från upp till 67 000 bilar. Enbart i Sverige använder vi runt 46 000 ton ljus per år.

- Det är bråttom om vi ska kunna minska klimatutsläppen, så det är viktigt att göra alla val så klimatsmarta som möjligt. Vi har tidigare uppmanat handeln att fasa ut paraffinljus, men det verkar tyvärr som om alltför få butikskedjor ännu är redo att gå i bräschen för mer klimatsmarta ljus. Eftersom vi köper så stora mängder ljus är det extra viktigt att konsumenter använder sin konsumentmakt och väljer bort paraffinljus, när inte handeln vill göra det, säger Maria Forsberg, rådgivare Miljömärkning Sverige.

Svanens krav innebär att ljusen ska bestå av mer än 90 % förnybar råvara. Den förnybara råvaran i miljömärkta ljus får inte bestå av palmolja. Utvinning av palmolja kan leda till stora konsekvenser för människor, djur och natur där plantagerna breder ur sig. De Svanenmärkta stearinljusen innehåller inte heller farliga kemikalier, klarar sotningstester och det är nolltolerans mot allergiframkallande dofter.

- Med tanke på att vi tillbringar 90% av tiden inomhus så är det viktigt att göra så mycket som möjligt för att göra inomhusmiljön mer hälsosam. Om man vill tända ljus inomhus så välj Svanenmärkta ljus, håll veken kort och låt inte ljusen stå i drag, säger Maria Forsberg.

Läs mer om hur återförsäljarna svarade:

Enkäten skickades till följande återförsäljare av Svanenmärkta ljus: Axfood (Willys och Hemköp, Blomsterlandet, City Gross, Clas Ohlson, Coop, Ica, Granit, Hemtex, Indiska, Mio, Plantagen, Rusta, Åhléns.

Svaren redovisades anonymt. 6 av 12 återförsäljare svarade. Av dessa 6 återförsäljare så var det:

80 % som upplever medelhög/ hög efterfrågan på Svanenmärkta stearinljus

Bara en tredjedel använder mittgången för att skylta ljusen i butiken

Nästan 70 % har planer på att fasa ut stearinljus med palmolja, medan bara en tredjedel har planer på att fasa ut paraffinljus och bara sälja stearinljus.

Utsläpp från 67 000 bilar under ett år- Så har vi räknat:

Beräkningen bygger på att ljus av förnybar råvara antas vara klimatneutrala. Alla ljus släpper ut koldioxid vid förbränning. Skillnaden vid förbränning av förnybara råvaror och fossila bränslen består i att det tagit miljontals år för fossila råvaror att bildas, medan ny biomassa bildas ständigt. På längre sikt kan därför förbränning av förnybar råvara anses koldioxidneutralt. En förutsättning är att den förnybara råvaran är hållbart producerad eller består av avfall/restprodukter.

Uppskattad förbrukning av ljus i Sverige: 46 000 ton ljus (Källa: European Candle Association 2014)

Utsläppsfaktor paraffin: 3,14 ton CO2/ton (Nordisk Miljömärkning)

Utsläpp om alla ljus som användes i Sverige var av paraffin: 144 000 ton CO2-ekvivalenter

Maximal besparing av fossil koldioxid: 144 000 ton CO2, motsvarar 67 000 bilar med ett genomsnittligt utsläpp per bil på 2,14 ton CO2 ekvivalenter.

Genomsnittligt utsläpp per bil 2017: 10 386 000 ton CO2 (källa: IVA) / 4 845 609 bilar (Källa Trafikanalys 2018) = 2,14 ton CO2/bil

För kommentarer