English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Klimatsmart skrivbord

Klimatsmart skrivbord minskar CO2-utsläppen med 30%

Svanens nya möbelkriterier har ännu mer fokus på att materialen ska vara enkla att återanvända och återvinna, vilket sparar på resurser och klimatet. Det innebär att ett höj- och sänkbart skrivbord får 30% lägre utsläpp av klimatgaser jämfört med ett genomsnittligt höj- och sänkbart skrivbord.

Det visar en ny undersökning på uppdrag av Nordisk Miljömärkning, utförd av Implement Consulting Group. De har beräknat klimateffekten av ett höj- och sänkbart skrivbord utifrån några av Svanens nya kriterier för möbler och inredning:

Minst 70% ska bestå av återvunnen metall.

Övre gränsvärde för hur mycket energi som får användas vid tillverkning av MDF-skivan.

Övre gränsvärde för stand by-funktionen på motorn i höj- och sänkfunktionen.

– Det är bråttom att Sverige styr mer mot klimatmål och det är väldigt viktigt att vi ställer om till en mer cirkulär ekonomi. Om inköpare och upphandlare använder Svanen och EU-Blomman när de ställer krav får de ett helhetsgrepp om klimat- och miljöutmaningarna, säger Josephine Jansson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, som arbetar med de nya kriterierna.

Svanens nya kriterier har varit ute på remiss och ska slutligen fastställas av Nordiska miljömärkningsnämnden (november 2020) så vissa förändringar kan förekomma. Beräkningen har utförts på ett urval av krav med klimateffekt dock inte samtliga så utsläppsminskningen är troligen högre. 


Josephine Jansson Rådgivare +46 (0)8 55 55 24 17 josephine.jansson@svanen.se