Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Tredje avsnittet av Svanenpodden med Libero

När barnmorskan Carolina Gäbel själv blev mamma började hon på allvar fundera över vilka ämnen hon utsatte sitt barn för. I dag arbetar hon som informatör på Libero, som var först med att Svanenmärka engångsblöjor i Sverige. Möt henne i Svanenpoddens tredje avsnitt.

– Jag vet hur känslig deras hud är och hur utsatt den kan bli redan från allra första stund av allt från kiss och bajs till vatten, kyla och parfym. Därför är det viktigt för mig att jag väljer så naturliga produkter som möjligt, med ämnen som är snälla mot hälsa och miljö. Det finns ett enormt utbud och Svanen hjälpte mig att göra valen lättare i denna djungel. Jag känner mig trygg med att Svanen kontrollerar allt som ingår i produkterna och gör det jobbet åt mig.

Nu arbetar Carolina som informationskonsult på Libero där hon utbildar personal, men framför allt föräldrar. Många av dem träffar hon genom Liberoklubben. Liberos produkter är speciellt utvecklade för små barn. Hudvårdsprodukterna är oparfymerade, fria från krämer och består av naturliga ingredienser, som t.ex. vegetabilisk olja och e-vitamin i babyoljan. Pappersmassan kommer från ett hållbart skogsbruk.

Libero har haft Svanenmärkta produkter sedan 2009. Svanen höjer med jämna mellanrum kraven på produkterna, något som kräver att producenterna förbättrar sin produkt. Annars klarar de inte kraven och har då inte rätt att sätta Svanenmärket på sin vara.

– Svanen ställer höga krav och även vi har höga krav på våra produkter. Så Svanen är ett sätt att tydliggöra för föräldrarna att vi värnar om hälsa, miljö och kvalitet. En annan fördel är att många känner till Svanenmärkningen då det är Nordens mest kända miljömärkning, säger Carolina.

Vilka svårigheter möter du själv som konsument när du vill "rädda världen lite grann varje dag"?
– Vad ska jag välja? Det finns en mängd miljö- och produktmärkningar som står för olika saker och det är svårt som konsument att veta vad jag ska välja och varför. För mat gäller vissa märkningar och för andra produkter gäller andra märken. Dessutom är det ett moraliskt dilemma om det är stora prisskillnader mellan miljömärkta varor och icke miljömärkta tycker jag, säger Carolina.

I tredje avsnittet av Svanenpodden får du också möta Ann Strömberg, handläggare på Svanen som berättar mer om vad som krävs av en blöja för att klara Svanens krav.

Svanenpodden är vår podcast där vi berättar mer om våra miljömärken Svanen och EU-Blomman. Nu finns podden också på iTunes vilket föhoppningsvis underlättar för dig som vill lära dig mer om miljö och klimat när du åker till och från jobbet.

Läs mer om Svanens krav på blöjor

Läs mer om Svanens krav på babyvårdsprodukter