Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkt stoppar resursslöseri med skolfoto

Brevlådorna bågnar när skolfotoföretagen skickar ut sina bilder för påseende hemma. Men resursslöseriet med papper och transporter kan stoppas med Svanens nya krav för digitala fototjänster.

– Vi ser det som högst angeläget att skolfotoföretagen går över till beställningar på webben för att konsumenter ska kunna göra klimatsmarta val. Om kunden kan beställa hem foton från webben för påseende hemma så förhindra vi dels att en massa dels fotoark produceras, dels att de skickas fram och tillbaka i onödan, säger Svetlana Sopa, projektledare Svanen.  

Svanens krav innebär att minst 70 % av beställningen ska göras utan att bilderna skickas hem för påseende. Där kunden erbjuds hela bildpaket ska man kunna välja enstaka ark för påseende hemma.

Svanen ställer även krav vid produktionen av bilderna i fotolabbbet; energiförbrukningen ska vara låg. De kemikalier som används får inte vara hälso- och miljöskadliga. Till exempel får  inga klorbaserade plaster, som PVC, får användas i fotopappret.

Svanens kriterier gäller inte bara skolfoto utan för all typ av bildhantering: framkallning av film, diabilder, analoga och digitala bilder hos centrallaboratorier eller minilabb i butik.

För mer information, kontakta Svetlana Sopa, projektledare Svanen, 08-55 55 24 49.