Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Ställ om till en modern upphandling till 2020

#ModUpp2020 är ett upprop från Sveriges mest erkända märkningar för miljö och social hållbarhet: Bra Miljöval, EU Ecolabel, Fairtrade, KRAV, MSC, Svanen och TCO Certified. Vårt mål är att år 2020 ska 50 % av alla upphandlade produkter i offentlig sektor vara märkta med tredjepartscertifierade miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar.

Det är första gången märkningar går samman och gemensamt uppmanar kommuner, landsting och myndigheter att ställa om till en modern upphandling som tar hänsyn till miljö och sociala aspekter när skattemedel hanteras. Vi vill på så sätt kraftfullt markera att nu finns nya möjligheter i och med det nya EU-direktivet om utvecklad lagstiftning för upphandling, som just nu bereds för implementering i svensk lag.

Det är hög tid att agera för att vi ska kunna nå utmaningar som nationella miljömål, klimatmål och globala fattigdomsmål.  De som bildar regering i höst har ett stort ansvar att på allvar börja styra upphandlingen i en hållbar riktning. Vi har inför valet känt riksdagspartierna på pulsen och vår enkät visar att majoriteten av de tillfrågade riksdagsledamöterna anser att vi har goda möjligheteratt nå 50%-målet till 2020. Dessutom anser de tillfrågade politikerna att partiöverskridande överenskommelser är ett bra verktyg för att skapa långsiktighet att upphandlingsarbetet. Vi hoppas att de under nästa mandatperiod går från ord till handling i riksdagsarbetet. På kommunal nivå har vi redan fått bra respons på #ModUpp2020. Vi har en trupp framsynta städer med oss på #ModUpp2020:  Eskilstuna, Örebro, Malmö, Alvesta, Uppsala och Lund.  Innan året är slut har de fått sällskap av många andra, det är vi övertygade om efter den respons vi fick på vårt seminarium i Almedalen.

Nuvarande upphandlingsregler, Lagen om offentlig upphandling, har inte underlättat att ta hänsyn till miljön och till sociala aspekter.  Men nu finns det möjligheter. Det nya EU-direktivet om utvecklad lagstiftning för upphandling öppnar upp för att ställa krav som direkt hänvisar till miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar. Genom att ställa krav på tredjepartcertifieringar får du som beställare en bredd av hållbarhetskrav, sakkunskap, spårbarhet och en oberoende uppföljning av kraven - det ingår i märkningen.  Använd oss, vi är effektiva verktyg som bidrar till att klara av vår tids stora utmaningar.

Utmaningar:

  1. Nå de nationella Miljökvalitetsmålen år 2020. Sveriges miljökvalitetsmål beskriver vad som är hållbart på lång sikt och är ett löfte till framtida generationer om frisk luft, hälsosamma livsmiljöer och rika naturupplevelser. Prognosen för att nå samtliga mål ser mörk ut.
  2. Nå Klimatmålen år 2050 Sverige ska år 2050 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären.  Det handlar dels om att fasa ut fossila drivmedel och bränslen, dels att energieffektivisera. Idag ökar de globala utsläppen av växthusgaser.
  3. Nå målet om en rättvis och global utveckling. En rättvis handel genom offentlig upphandling gör det möjligt att förbättra arbets- och levnadsvillkor för miljontals människor i länder med utbredd fattigdom. Hela samhället ska bidra för att nå detta mål.

 

Här är fem uppmaningar som hjälper dig anta dessa utmaningar:

  1. Sätt målet att år 2020 ska 50 % av alla upphandlade produkter i offentlig sektor vara märkta med tredjepartscertifierade miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar.
  2. Modernisera din organisations upphandlingspolicy. Utbilda personal.
  3. Skapa allianser över partigränser för att säkra långsiktighet i upphandlingsarbetet.
  4. Ställ krav som direkt hänvisar till tredjepartscertifierade miljö- och sociala hållbarhetsmärkningar.
  5. Framhäv kvalitet, miljö, innovation och sociala aspekter som viktiga vid kontrakt.

Eva Eiderström, chef, Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen,

Ragnar Unge, vd, Miljömärkning Sverige, EU Ecolabel och Svanen

Magdalena Steijffert, generalsekreterare, Fairtrade

Lars Nellmer, vd, KRAV,

Minna Epps, verksamhetschef, MSC Östersjöregionen

Sören Enholm, vd TCO Development

Fotnot: Träffa oss på plats: #ModUpp2020 kommer att finnas med på Framtidens upphandling – de nya EU-direktiven den 29 september  som utställare.

Tredjepartscertifieringar för miljö och social hållbarhet står för en bredd av hållbarhetskrav, är tredjepartscertifierade, oberoende och erbjuder hög spårbarhet (Hållbar konsumtion, Konsumentverket).