Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. PM:s nya gastrohotell – Svanenmärkt redan från starten

Växjörestaurangen PM har de senaste åren fått ta emot en uppsjö prestigefyllda priser. När restaurangen nu kompletteras med ett nybyggt hotell, som redan från starten klarar Svanens högt ställda miljökrav, ligger ambitionsnivån minst lika högt.

PM Hotel i Växjö är Svanenmärkt
Maten och smakupplevelserna ska gå som en röd tråd genom gästens hela vistelse. FOTO: Åke E:son Lindman.
Ända sedan 1992, då portarna till restaurang PM i Växjö slogs upp för första gången har det närodlade och det typiskt småländska stått i fokus. Med grundstenarna "skog", "äng" och "sjö" är filosofin i köket att visa upp den rikedom som regionen bjuder på. Och succén har inte låtit vänta på sig. PM har kallats allt från Årets matupplevelse, Årets affärskrog och placerat sig så högt som på femte plats på listan över landets bästa restauranger.

När nu restaurangen kompletteras med ett nybyggt hotell är naturligtvis regionen och det småländska också starkt närvarande. Eken till golven har hämtats från de småländska skogarna, kalkstenen från Öland och bakom inredningen i de 74 hotellrumen står omtalade arkitekten Jonas Lindvall. Ingegerd Råman, som bland annat arbetat som formgivare för Orrefors glasbruk, har varit konstnärlig rådgivare.

– Vi ska inte bara konkurrera med andra hotell i stan utan hoppas kunna locka hit en internationell målgrupp och andra personer som ännu inte har besökt Växjö. Det finns så mycket att se och uppleva i Småland, säger Monica Carlsson, en av grundarna av PM & Vänner.

PM Hotel i Växjö är Svanenmärkt
Hotellets nybyggda entré. FOTO: Åke E:son Lindman.
PM & Vänner Hotel är mer än ett hotell med en restaurang. Egentligen är det precis tvärtom. Hotellet, som faller under kategorin "gastrohotell" – det första i Skandinavien – har snarare byggts för att komplettera de befintliga restaurangerna och tanken är att smakupplevelserna ska gå som en röd tråd genom gästens hela vistelse. Från frukostbuffén på morgonen, genom en skördetur med kockarna i det egna orangeriet på taket till kvällens avsmakningsmeny.

Om det närodlade och ekologiska är ledord i köket har miljöarbetet varit centralt i byggandet av Växjös senaste tillskott på hotellkartan. PM & Vänner Hotel är Svanenmärkt sedan dag ett vilket bland annat innebär att hotellet klarar hårda gränsvärden på energi- och vattenförbrukning. Ett Svanenmärkt hotell arbetar också för att minska avfallsmängderna och för att optimera användningen av kemiska produkter – de flesta produkter som används är miljömärkta.

– Vi är miljödiplomerade sedan tidigare men ville nu kommunicera vårt miljöarbete till en bredare publik och då passade Svanen bra som är ett välkänt märke. Det är jätteroligt att vi klarade kraven i tid till öppningen av hotellet. Men det här är en konstant utmaning och vårt miljlöarbete kommer inte stanna av bara för att vi nu är ett Svanenmärkt hotell, säger Monica Carlsson.

För mer information, kontakta:

Monica Carlsson, PM & Vänner:
Tel: 0470 – 75 97 00
E-post: monica@pmhotel.se

Martin le Grand, presskontakt, Miljömärkning Sverige
Tel: 08 – 55 55 24 07
E-post: Martin.legrand@svanen.se