Paul Svensson är aktuell med ny restaurang på Fotografiska muséet i Stockholm. Där styr miljötänket in i minsta vrå av den ombonade restaurangen, som har en fantastisk utsikt över vattnet vid Stadsgården. På menyn är det fokus på ekologiska och närproducerade grönsaker, frukt, bär och örter som årstiden bjuder. Kött och fisk är tillval man kan göra. Att sätta rätter från växtriket på första parkett är verkligen ett konkret sätt att visa på hur vi kan minska vår köttkonsumtion utan att dra ner på vårt behov av läcker mat.
Paul Svensson bor med sin familj på Älgö, en ö utanför Saltsjöbaden i Stockholm.
Vad gör du för att rädda världen lite grann varje dag?
– Hemma källsorterar vi och komposterar och jag köper bara ekologisk mat, miljömärkt schampo mm. Jag försöker prata med barnen och berätta om vilken enorm resa till exempel varje liten morot har gjort. Det är viktigt att hitta ett nytt sätt att förhålla sig till mat och ge mat en högre status.
– På min restaurang, Fotografiska, arbetar vi med närproducerade, ekologiska och säsongsanpassaderåvaror med fokus på rätter från växtriket. Med min personal diskuterar vi mycket återbruk och återvinning och hur vi kan få till detaljerna. När man väl fått smak för att göra miljöanpassade val så kommer mycket per automatik. Det blir ett nytt sätt att tänka. Några konkreta exempel är: Personalens kläder är av ekologisk bomull, menyerna av återvunnet material. Vi satsar på upcycling. Vattenglasen är gjorda av botten av vinflaskor, toppen av flaskan blir en vas. Det är så ofantligt mycket man slänger, jag tycker vi måste bli bättre på att se det vackra i det gamla.
Vilka är dina utmaningar; vilka svåra val har du?
– Jag kör för mycket bil; skulle vilja åka mer kommunalt men det funkar inte tidsmässigt. Jag flyger mycket i jobbet men när det funkar åker jag tåg. En annan utmaning är konsumtionen. Hela samhället bygger på konsumtion. Barnen vill ha nya grejer, inte ärva.
Har du några bra tips på saker som är enkla att göra för att rädda världen lite grann varje dag?
– Säg nej till påsar. Undvik att ta plastkassar varje gång du handlar. Återanvänd de du har, till exempel för att skicka med barnens utflyktsmacka.