Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Carpe Diem Svanenmärker alla sängar

Nu har den svenska sängtillverkaren Carpe Diem Svanenmärkt hela sitt sortiment av sju olika sängar och tillbehör.

Svanenmärkt säng från Carpe DiemFrån och med nu är alla modeller som säljs till konsumenter miljömärkta. Det placerar Carpe Diem i toppskiktet när det gäller arbetet med miljö och hållbarhet i möbelbranschen.

- Naturligtvis är jag glad och stolt över att vi har blivit Svanenmärkta. Men samtidigt ser jag inte det som något extraordinärt, utan som en självklarhet att vi tar vårt miljöansvar, säger Jörgen Thuresson, vd på Carpe Diem Beds of Sweden.

Svanenmärkningen omfattar krav på såväl låg miljöpåverkan som god kvalitet. Möbler som håller för lång användning är i sig miljöbesparande eftersom de inte behöver bytas ut så snart. Därför testas sängarnas hållbarhet, stabilitet och säkerhet innan de godkänns av Svanen.

Miljökraven innebär bland annat att inget trä får hämtas från skyddsvärda skogar. Minst 70 procent ska dessutom komma från certifierat hållbart skogsbruk, där en oberoende part granskat att avverkningen följer strikta regler och att återplantering av skogen sker. Textilier och stoppningar måste klara hårda kemikaliekrav. Vissa flamskyddsmedel och färgämnen är helt förbjudna. Den metall som används ska vara återvunnen till stor del. Det minskar den energiförbrukning och de utsläpp som annars följer av metallframställning, vilket i sin tur minskar sängens påverkan på växthuseffekten.

På Svanen ser man ett ökat intresse för miljömärkning och antalet ansökningar ökar stadigt. Att Svanenmärka sängar är extra komplext då de består av så många olika komponenter i olika material.

- För att klara av en miljömärkning måste hela företaget ha ett starkt engagemang och man måste ha en bra internkontroll för att möta kraven. Carpe Diem är väldigt duktiga och de har gjort ett mycket bra jobb, säger Anders Moberg, produktansvarig på Miljömärkningen Svanen

Högupplösta bilder
Klicka på bilden för att ladda ned högupplöst version.

Svanenmärkt säng modell Sandö.