Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Hållbar och klimatsmart uteplats

Hållbar och klimatsmart uteplats

Med vårsolen växer begäret av att inne blir ute och ute blir inne. Nu är det läge att börja planera din uteplats! Njut av en hållbar och klimatsmart uteplats för din och miljöns skull.

En man sitter på altangolvet utomhus och spelar gitarr för några vänner
Den bästa uteplatsen är den med sång, musik och trevligt sällskap.

Bygger du nytt rekommenderar vi att bygga med Svanenmärkt trall. Impregnering behövs dock för att inte träet ska angripas av svamp. Svanenmärkt trallvirke har impregnerats utan biocider och tungmetaller. Istället upphettas Svanenmärkt trall till ca 200 grader. Värmen gör sedan träet formstabilt, vatten och kåda tränger ut ur träet och det blir motståndskraftigt mot röta. Det är ett miljöanpassat alternativ till traditionell impregnering med andra ord. Svanen ställer även krav på att träråvaran ska komma från certifierade hållbart skogsbruk. Som en liten bonus får träet en mörkare färg vilket efterliknar mer exklusiva träslag och ger en lite lyxigare känsla.

Byggvaruhusen är fulla av Svanenmärkta produkter för den miljömedvetna hemmafixaren. Anlitar du istället bygghjälp, fråga gärna hantverkaren om Svanenmärkta byggmaterial och byggprodukter. Ju fler som efterfrågar och påverkar, desto bättre för vår miljö.

Det är mer än bara trätrall som gör en mysig uteplats. När trallen är lagd är det dags att hitta den rätta känslan till uteplatsen. Här kan du också göra bra val för miljön utan att tumma på stilen.

Som till exempel valet av grillkol till din grill – välj Svanenmärkt! Maten smakar extra gott med vetskapen om att skogen som har producerat just Svanenmärkt grillkol har använts på ett resurssnålt och klimatsmart sätt. Dessutom kollar Svanen att grillkolen inte härstammar från illegalt skövlad regnskog.

När mörkret kryper på är det dags för mysbelysning. Lys upp din uteplats med solcellsbelysning och sätt stämningen med levande ljus i lyktor. Tänk hållbart och klimatsmart även här. Välj Svanenmärkta ljus av stearin för att minska utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Och vare sig du har en altan, balkong eller terrass så går det utmärkt att bli lite mer självförsörjande. Få en prunkande uteplats med smaskiga grönsaker och kryddor lagom till sommaren. Leta efter stora vackra kärl av olika slag på loppisen och börja odla. Självklart med KRAV-märkta fröer.

Med tiden behöver all trätrall tvättas. Hur ska man få bort all smuts och mögelpåväxt? Vi tipsar om ett riktigt effektivt och miljöanpassat recept på rengöringsmedel som kommer från ”Ekotipset”. Resultatet blir skinande rent och samtidigt snällt mot naturen!

• 2 dl ättika

• ca 5 droppar handdiskmedel (Svanenmärkt så klart)

• 3-4 dl vatten (beroende på ättikans styrka)

• En sprayflaska att blanda allt i.

• Spraya – skrubba – rent!


Här kan du läsa mer om Svanenmärkt virke, hållbart byggande och få tips på hur du kan fixa hemma mer miljösmart. 


Anne-Charlotte Hansson Rådgivare +46 8-55 55 24 76 anne-charlotte.hansson@svanen.se