English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Tar du klimatansvar vid grillen?

Tar du klimatansvar vid grillen?

Förra sommaren tiodubblades försäljningen av Svanenmärkt grillkol och briketter i Sverige. Det hoppas vi ska överträffas denna sommar! Genom att välja Svanenmärkt grillkol bidrar du till att skog har använts på ett resurssnålt och klimatsmart sätt när grillkolen har producerats. Dessutom kollar Svanen att grillkolen inte härstammar från illegalt skövlad regnskog.

– I skuggan av coronapandemin ökar den illegala avverkningen i Amazonas med 50 % i urfolkens territorium (Greenpeace Brasilien). Vi kan se att det har påverkat svenska konsumenter, som har tagit ansvar när de valt grillkol. En bidragande orsak är också att det har blivit enklare att välja rätt. Svanenmärkt grillkol finns nu att köpa på fler affärer, säger Maria Forsberg, produktspecialist på Miljömärkning Sverige.

Fulkol hotar skyddsvärd skog

Bara i Sverige grillar vi upp 22 000 ton grillkol/briketter om året , vilket motsvarar 9 miljoner påsar. Fortfarande finns det ”fulkol” kvar i många affärer. I den globala illegala träkolshandeln packas virke om och säljs som ”fulkol” under falskt ursprung (se FN-rapport). Fulkolen kan också vara producerad i mer primitiva, ineffektiva processer. Svanen krav på produktionen innebär att kolet tillverkas i en 4 gånger så energieffektiv process, vilket sparar in stora mängder skog.

– Om alla som köper grillkol skulle välja Svanenmärkt grillkol så skulle vi kunna spara upp till 100 000 ton trä, vilket motsvarar över 2 000 fulla timmerbilar. Det hade räddat ännu mer skyddsvärd skog och sparat in ännu mer koldioxidutsläpp. Så vi hoppas att ännu fler producenter och återförsäljare tar ansvar för miljön och miljömärker sin grillkol och briketter, säger Maria Forsberg.

Svanen ställer krav på att 100 % av träråvaran ska vara FSC-certifierad och kan spåras tillbaka till vilken skog trädet har vuxit i. FSC-certifieringen kompletteras med ett förbud mot hotade träslag, varav de flesta är tropiska. Detta stärker ytterligare bevarandet av skyddsvärda tropiska skogar.

Svanens krav innebär också att produktionen kontrolleras på plats, både på fabriken och på lagret.

Så har vi räknat

Svanens krav innebär att kolet tillverkas i en sluten industriell process, som är energieffektiv. Därför behövs det inte lika mycket träråvara som i en mer primitiv, icke-industriell produktion. Där kan det krävas 12 gånger så mycket träråvara som det färdiga kolets vikt. Jämför det med den Svanenmärkta grillkolen, som kräver ca 3 ton träråvara för att tillverka 1 ton kol. Varje ton Svanenmärkt grillkol kan alltså spara upp till 9 ton träråvara.

Det säljs runt 22 000 ton grillkol i Sverige per år, varav 10 000 ton var Svanenmärkt under grillsäsongen 2019. Om resterande grillkol, dvs 12 000 ton, också skulle produceras på samma effektiva sätt skulle vi kunna spara upp till 100 000 (9*12 000) ton ytterligare. Det motsvarar 2 000 timmerbilar. En timmerbil rymmer i genomsnitt 43 ton .

Finns att köpa på Coop, Ica, Willys och OKQ8.