English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Runö inviger största solcellsanläggningen

Solen sken från en molnfri himmel och korna från Nääs Gård råmade i bakgrunden när Runö Möten & events invigde sin stora solcellssanläggning. Svanens vd Ragnar Unge var på plats  med en passande bukett solrosor.

Den markbaserade solcellsanläggningen är störst i Stockholms län och störst bland de Svanenmärkta konferensanläggningarna, hotellen och restaurangerna.  680 kvm solceller levererar 109 000 kilowattimmar el, vilket motsvarar årsförbrukningen för fem eluppvärmda normalstora villor.

– Ni är ett föredöme för andra anläggningar i ert arbete med att ställa om till förnybara energikällor som solel, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

När hotell, restauranger och konferensanläggningar ansöker om Svanenlicens är det inte ett obligatoriskt krav att de använder sig av solel. Däremot uppmuntrar Svanen det genom att ge poäng för användning av förnybara energikällor. Och poäng måste alla anläggningar samla ihop för att klara Svanens tuffa krav.

– Vi hoppas att vi kan inspirera fler till att satsa på solel. Tanken är att solelen är ett bra komplement till vår befintliga bergvärmeanläggning och är ett led i vårt 20 år långa arbete för att bli mer klimatsmarta, säger Robert Ekstrand, rektor på LO:s folkhögskola Runö.

– Vi ler ikapp med solen och klappar oss stolt för bröstet över att länets största markburna solelspark finns i Österåkers kommun.  Jag vill även lyfta att Runö i sitt miljöarbete dessutom avstått mark för ett naturreservat, säger Ann-Christin Furustrand, kommunalråd (S) i opposition.

På bilden: Platschef Gunilla Runsten och Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

Läs mer om Svanens krav på hotell, restaurang och konferens