Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Naturligt eller syntetiskt – vilket är bäst?

Naturligt eller syntetiskt – vilket är bäst?

Vad menar vi egentligen när vi säger att något är "naturligt" eller ”syntetiskt”? Är det ena bättre än det andra? Hur vet du vad som är tryggt att använda, både för dig och för miljön? Är naturliga ingredienser i hudkrämer alltid bra?

Det som kommer från naturen, odlas på ett fält eller skördas i skogen, är hälsosamt, ofarligt och naturligt. Det som tillverkas i ett labb, som är artificiellt och syntetiskt är läskigt och till och med skadligt… Ja, det är så många av oss tänker utan att vi egentligen har någon fakta att basera det på. Här ska vi försöka reda ut begreppen.

Träd med pollen
Det finns många ämnen i naturen som vi människor kan vara allergiska mot, pollen är bara ett exempel.

Suddiga gränser mellan naturligt och syntetiskt

Men det är inte så enkelt. I naturen finns det många saker som är farliga, giftiga eller som vi bör undvika. Rena gifter finns i tungmetaller men även i växter och bär – för att nämna några ställen. Dessutom finns det en hel del i naturen som människor kan vara allergiska mot: björkpollen, jordgubbar, syrener och räkor till exempel. Vissa ämnen från naturen är alltså ”bra” och vissa är ”dåliga”.

Syntetiska material tillverkas av kemikalier i en fabrik. Råvarorna kan mycket väl komma från naturen. Fossil olja till exempel är en naturlig råvara som med hjälp av kemiska processer omvandlas till exempelvis plast eller andra syntetiska material. Allt vi gör, även i laboratorier, har sitt ursprung i naturen. Och vissa ämnen som tillverkas i fabriker och laboratorier är alltså ”bra” medan andra är ”dåliga”.

Gröna växter i bakgrunden och kemiska formler framför
Allt vi gör, även i laboratorier, har sitt ursprung i naturen.

Det viktigaste är egenskaperna

Det finns med andra ord ingen tydlig vinnare mellan naturligt och syntetiskt. Det som är viktigt är vilka egenskaper den naturliga eller syntetiska ingrediensen har. Är den giftig? Kan den orsaka cancer eller allergier? Bryts den ner snabbt? Kan den skada djur och organismer som lever i vatten?

Svanen ställer samma hårda krav på alla typer av ingredienser, oavsett om de är naturliga eller syntetiska. Det vi bryr oss om är hur de kan påverka din hälsa och vår miljö. Oavsett om de odlas på en gård eller i ett laboratorium.

Naturlig skönhet?

Skönhetsindustrin försöker locka oss med beskrivningar som ”bara naturliga ingredienser” i förhoppningen att vi ska tro att det betyder att produkten är trygg att använda. Men det behöver inte alls vara sant. Exempel på naturliga ämnen som kan vara allergiframkallande är parfymer och doftämnen. Ett extrakt från hyacint eller ros kan orsaka både klåda och andra besvär. En hel del naturliga doftämnen finns faktiskt på listor över ämnen som klassificeras som allergiframkallande eller irriterande.

Kvinna sminkar sig framför en spegel

Så när det kommer till hud-, hår-, och skönhetsprodukter är det bra att kolla efter Svanen och EU Ecolabel. Vi bryr oss om ingrediensernas egenskaper, hur de påverkar miljön och hur de påverkar dig. Vissa förbjuder vi medan andra måste klara tuffa gränsvärden. En del kemikalier kan behövas i små mängder för att produkten ska fungera och ge utlovad effekt. Då ser vi till att mängderna vi tillåter är så små som det bara går så att de belastar dig och miljön så lite som möjligt.

Svanenmärkt hudvård

Läs mer