Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. EU: Lättare att välja miljömärkt hotell på semestern

EU: Lättare att välja miljömärkt hotell på semestern

– och unga kan resa gratis med tåg i Europa

Nu blir det enklare välja ett miljömärkt boende på semestern. Och vill du resa gratis med tåg i Europa så kan du som är 18 år ansöka om ett resekort. Missa inte sista ansökningsdag 30 april.

Det finns drygt 700 hotell och campingplatser runt om i Europa som är märkta med EU Ecolabel. Under de senaste åren har allt fler hotell- lyckats leva upp till EU Ecolabels miljökrav. Och antalet campingplatser har ökat från 20 till mer än 70 sedan 2021.

– Vi är mycket glada för att utbudet ökat och hoppas att det ska bidra till att fler bokar miljömärkta boenden. Många prioriterar miljöhänsyn i sin vardag, till exempel genom att källsortera avfall – och nu har det blivit lättare att ta med sig de goda vanorna även på semestern. Vi hoppas att fler skippar flyget och istället tar tar tåget ut i Europa i sommar, säger Anna Norberg, kommunikationsansvarig för EU Ecolabel i Sverige.

Fakta om EU Ecolabel-märkta boenden

Ett boende som är märkt med EU Ecolabel måste uppfylla ett antal obligatoriska krav inom områden som energi- och vattenförbrukning samt avfallshantering. Dessutom måste det också få en bestämd mängd poäng inom ett antal valfria områden.

De obligatoriska kraven inkluderar:

  • Energieffektiva installationer inom belysning, uppvärmning samt tappvatten.
  • Vattenbesparande installationer i badrum och toaletter samt begränsning av mängden tvätt.
  • Minskning av avfall genom källsortering.
  • Att rökning är förbjudet i sällskapsrum.

Poängkraven omfattar bland annat:

  • Ingen användning av bekämpningsmedel vid skötsel av utomhusområden.
  • Att det ska finnas lokala och ekologiska produkter.
  • Erbjudande om miljövänliga transporter.
  • Miljömärkt upphandling av städartiklar och pappersprodukter.
  • Användning av regnvatten för bevattning av blommor.

Om EU Ecolabel

EU Ecolabel är Europas officiella miljömärkning, Svanens europeiska motsvarighet. EU Ecolabel är en Typ 1-märkning, vilket innebär att den är oberoende, jobbar enligt ett livscykelperspektiv och med en helhetssyn när kriterier tas fram. Kraven skärps kontinuerligt och fastställs av The European Union Ecolabelling Board, som är en oberoende tredje part.

Hitta miljömärkt boende

Här kan du hitta ett EU Ecolabel-märkt boende till semestern.

Hitta boende!

Gratis reskort för 18-åringar

Är du 18 år och vill upptäcka Europa i sommar kan du fram till den 30 april ansöka om ett gratis resekort. Resekortet gäller för resor i högst en månad, någon gång mellan den 1 juli 2024 och den 30 september 2025. Resorna sker mestadels med tåg, men kan också ske med buss eller båt. Kortet är giltigt i ett år efter aktivering och ger även rabatter på bland annat kultur- och naturupplevelser, kurser, kollektivtrafik, boende och mat.


Resekort för dig som är 18

Ansök här