English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Skärpta krav för 350 miljarder SEK i Svanenmärkt sparande

Skärpta krav för 350 miljarder SEK i Svanenmärkt sparande

Idag lanseras Svanens nya kriterier för fonder och investeringsprodukter. Den första generationens krav lanserades 2017 och det samlade värdet av Svanenmärkta sparprodukter uppgår idag till 350 miljarder SEK.

På fem år har antalet fonder och värdet av det kapital som förvaltas skjutit i höjden.
– Genomslaget på fondmarknaden är ett kvitto på att Svanen nått ut till såväl till finansbranschen som till sparare. På så vis vill vi påverka företag att ställa om till att bli mer hållbara och bidra till att nå de globala målen. Nu har vi nya kriterier som kommer att fortsätta driva utvecklingen, säger Per Sandell, chef för finansiella sparprodukter på Nordisk Miljömärkning.

En Svanenmärkt fond är ett sätt för spararen att påverka företag att ställa om och bli mer hållbara:

• Svanens krav utesluter de värsta branscherna: kol, olja, vapen och tobak.

• Fonden inkluderar företag med ett starkt hållbarhetsarbete samt påverkar företag i en omställningsfas till att öka takten till att bli mer hållbara.

Transparens, dialog och aktivt ägande är också viktiga områden. Alla företag som finns i fonden genomgår en hållbarhetsanalys. Om något innehav strider mot Svanens krav såfår spararen information om åtgärder. Förändras inte företaget måste innehavet på sikt säljas av. För att kraven ska vara aktuella och pådrivande så skärper Nordisk Miljömärkning regelbundet sina krav för Svanenmärket.

Här är tre av de nya kraven:

Skärpta klimatkrav: Företag i branscher som släpper ut mycket växthusgaser, t ex cement och stålindustrin, måste uppfylla gränsvärden och visa att de är bland de bästa i sin sektor.

Drivande krav för biologisk mångfald: Om företag får ett dåligt betyg i hållbarhetsanalysen, som görs för alla företag i fonden, ska fonden:

a) försöka påverka företaget att minska sin negativa påverkan och

b) redogöra för situationen i sin hållbarhetsrapport.

EU:s taxonomi: Taxonomin ska vara en del av hållbarhetsanalysen och den modell som fonden använder för att inkludera de bättre företagen. Fonder som investerar i företag som är förenliga med taxonomin premieras med poäng.

Bild saknas
Per Sandell Affärsområdeschef Finansiella tjänster +46 (0)8 55 55 24 35 per.sandell@svanen.se