English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Välj seriösa miljömärkningar

Välj seriösa miljömärkningar

Sveriges Konsumenter har tillsammans med nordiska konsumentorganisationer granskat 166 olika diskmedel, tvättmedel och WC-rengöring. Slutsatsen är att de miljömärkta produkterna presterar bäst.

Tumme upp för miljömärkta rengöringsmedel i stor nordisk granskning.
– Som konsument är det bra att välja seriösa miljömärkningar, som Svanen, EU-blomman, Bra miljöval eller Astma- och allergiförbundets märke och inte låta sig luras av ogrundade miljöpåståenden, säger Sheri Eklund, projektledare på Sveriges Konsumenter i en artikel i Råd&Rön.

Många tillverkare använder kemikalier trots att de är klassificerade som allergiframkallande, miljöfarliga eller har andra farliga egenskaper.

– Vårt uppdrag är att peka ut de bättre produkterna på marknaden och bidra till att farliga kemikalier fasas ut. Man ska inte behöva vara kemist för att välja rätt rengöringsprodukt. Fler seriösa granskningar som den här från Sveriges Konsumenter behövs tyvärr. För idag finns det en växande grön gråzon av märken utan substans, som riskerar att vilseleda och grönmatta konsumenter, säger Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel.

En myt om miljömärkning är att de inte skulle rengöra lika bra som omärkta produkter:

– Produkter med miljömärkning är i många fall bättre än dem utan. Jag har verkligen insett värdet av miljömärkning under det här projektet, säger Sheri Eklund.

Läs mer om den nordiska granskningen i projektet NordQual, som finansieras av EU.

Vill du veta hur du kan svana din städning? Du får många användbara tips inför storstädningen. 

Nedan hittar du Svanens kriterier inom rengöring:

Rengöringsmedel 026 (svanen.se) 

Handdiskmedel 025 (svanen.se) 

Textiltvättmedel och fläckborttagningsmedel 006 (svanen.se)