Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Burger King byter ut plastleksaker mot Svanenmärkta böcker

Burger King byter ut plastleksaker mot Svanenmärkta böcker

Burger King byter ut plastleksaker som delas ut i samband med barnmåltider mot Svanenmärkta böcker. Att hjälpa barnen in i böckernas värld är ett bra initiativ samtidigt som en Svanenmärkt bok gör skillnad för klimat och miljö.   

En Svanenmärkt bok trycks på ett tryckeri, i detta fall Livonia Print, som har klarat Svanens tuffa miljökrav. Kraven utgår från ett helhetsperspektiv och omfattar bland annat tryckprocessen, energiförbrukningen, pappret och kemikalierna som tryckeriet använder. I slutändan ska det också vara lätt att återvinna boken. Det handlar om att utnyttja resurserna optimalt och ersätta förorenande och hälsofarliga kemikalier med bättre alternativ. 

Slå två flugor i en smäll. Gör små magar glada och få kvällens saga på köpet!

Det finns konkurrenter till Burger King som ger barnen valmöjligheten mellan bok och plastleksak men på Burger King är det pedagogiskt med bok som enda val. Marknadsavdelningen på Burger King Scandinavia säger att de fått många glada tillrop över böckerna från gästerna:  

– Det var för oss en självklarhet att välja Svanenmärkta böcker när vi skulle byta ut plastleksaker i våra barnmåltider. På så sätt kunde vi göra en insats för miljön samtidigt som vi bidrar till barns läsning.  

Bakom konceptet PromoBooks står Toy Promotion, som i den första kampanjen i Sverige och Danmark samarbetar med företaget Peppy Pals. Konceptet PromoBooks är också tillgängligt för Burger King i andra länder i Europa.

– Miljön har aldrig varit så viktig som nu, inte minst med tanke på FN:s klimatpanels senaste rapport. Det är bråttom att försöka nå klimatmålen. Att byta ut plastleksaker mot böcker är i sig ett viktigt första steg men det behövs mer säger Per Wahlqvist, vd på Toy Promotion, som har utvecklat och ansvarar för konceptet PromoBooks:
– För att ytterligare förstärka en positiv effekt för miljön ville vi hitta en fabrik som klarar de tuffa kraven för Svanenmärkning.  Vi valde Livonia Print i Lettland som är certifierade av Svanen. Att producera böckerna i Lettland ger vidare en tydligt lägre belastning på miljön i stället för att köpa in böckerna från Asien. Att våra böcker är Svanenmärkta skiljer oss från övriga aktörer på promotion-marknaden, säger Per Wahlqvist.

Läs mer om kriterierna för Tryckeri och trycksaker 041