English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Gina Tricot

Hållbart mode förstärks med basplagg från Gina Tricot

Nu blir det enklare att göra hållbara val i klädbutiken. I alla fall hos Gina Tricot, som har utökat sin kollektion med ett antal Svanenmärkta basplagg. Sedan tidigare har de Svanenmärkta jeans.

Svanenmärkta basplagg hos Gina Tricot.

– Det är väldigt positivt att en stor aktör som Gina Tricot väljer Svanen, som är en av världens mest trovärdiga miljömärkningar. Vi ser i våra undersökningar att konsumenter vill handla hållbart producerade kläder och skor. Men de upplever att det finns för många märkesliknande symboler som de inte kan lita på, säger Ulf Eriksson, rådgivare för textil, skinn och läder på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för de två miljömärkningarna Svanen och EU-Blomman.

Tillverkaren Fakir Fashion har klarat Svanens krav för leggings, toppar, t-shirts i bomullstrikå. Fakir Fashion samarbetar sedan 10 år med Gina Tricot:

– Under de senaste månaderna har vi kämpat hårt för att klara Svanens krav och nu är vi så glada över att kunna ta det här steget tillsammans. Vår gemensamma målbild är att göra modeindustrin mer hållbar, säger Emma Garrote, Global Production and Sustainability Manager på Gina Tricot och Fakir Kamruzzaman Nahid, vd på Fakir Fashion.

Svanens krav fastställs av en oberoende tredje part och kontrolleras på plats i fabriken. Arbetet sker utan branschintresse eller vinstsyfte på uppdrag av regeringen. Kraven ställs ur ett helhetsperspektiv och skärps succesivt. Läs mer om Typ 1 miljömärkning här.

Från fiber till färdigt plagg

Svanens krav på textil, skinn och läder täcker alla steg i produktionen:

• Användningen av kemikalier, som kan vara skadliga för människor och miljö är starkt begränsad. Till exempel färgämnen, som är allergiframkallande eller allvarligt hälsoskadliga.

• Perflourerade ämnen (PFAS, PFTE), flamskyddsmedel eller antibakteriella ämnen är ej tillåtna.

• Innehåll av skadliga ämnen i färdigt plagg begränsas liksom utsläpp av skadliga ämnen vid t.ex. fibertillverkning och färgbad.

• Krav på god kvalitet så plaggen håller färg och inte förlorar passform.

• Sociala krav: FNs kärnkonventioner för arbetsvillkor ska följas vid produktionen. Läs mer om kraven här:

Fakta: Gröna märken- en djungel?

Två av tre konsumenter tycker det är svårt att veta vilka miljömärkningar som verkligen garanterar att kläderna är hållbart producerade miljömässigt sett. Fler än hälften anser att det idag finns för många olika miljömärkningar och att det skulle räcka med en enda oberoende märkning som ställer tuffa krav på produktionen. 4 av 10 upplever att det inte går att lita fullt ut på butikens egen varumärkning (Miljömärkning Sverige/Kantar Sifo maj 2018).

Ulf Eriksson Rådgivare +46 (0)8-55 55 24 44 ulf.eriksson@svanen.se