English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
 1. Sola säkert utan att skada miljön och hälsan

Konsumenter vill sola säkert utan att skada miljön och hälsan

Intresset för Svanenmärkta solskyddsprodukter ökar, en glädjande trend då den biologiska mångfalden hotas av ämnen som inte hör hemma i naturen och som kan leva kvar under en väldigt lång tid.  

- Vi får många frågor från konsumenter kring UV-skydd och hur det påverkar miljön och den egna hälsan. Jag upplever att konsumenter är mer medvetna idag än för några år sedan. men det är svårt att veta hur man gör ansvarsfulla val genom att läsa på innehållsförteckningen. Du ska inte behöva vara kemist för att välja rätt, det är därför miljömärkning finns som en hjälp till de bästa valen för miljö och hälsa, säger Lina Harström, expert på Miljömärkning Sverige.

När du badar hamnar ditt solskydd direkt i vattnet. Innehåller ditt solskydd ämnen som är svårnedbrytbara och långlivade så kan ämnena i ditt solskydd lagras och spridas vidare i näringskedjan (bioackumuleras). Använder du vattenfast solskydd så tränger solskyddet in i huden. Barn är har tunn hud så det är extra viktigt att välja solskydd med omsorg.

Konsumenternas efterfrågan leder till att allt fler producenter väljer att miljömärka sina produkter. Senast i raden är Oréal som miljömärkt solkrämen Biotherme Waterlover.

- Detta är den första produkten i L’Oréal Luxe portfolion som uppnår alla krav för Svanens miljömärkning och vår förhoppning är att detta ska bana vägen för framtidens solskydd, berättar My Sandin, Communications Manager Biotherm Sverige på L’Oréal Luxe i en intervju med Aftonbladet.

Svanenmärkt solskydd:

 • Uppfyller strikta krav på miljöskadliga egenskaper hos kemiska ämnen, bland annat på nedbrytbarhet och bioackumulering samt toxicitet för vattenlevande organismer. Lätt nedbrytbara i vattenmiljö.
 • Uppfyller stränga krav på hälsoskadliga egenskaper hos kemiska ämnen, bland annat på parfymer och aromer, färger, UV-filter och konserveringsmedel.
 • Går längre än lagen: inga misstänkt hormonstörande ämnen enligt EU:s lista som till exempel oxybenzone and octinoxate.
 • Uppfyller strikta krav på förpackningens material och mängd liksom tömningsgrad, vilket är klimatsmart och resurseffektivt.

Frågor och svar om Solskydd

 • Därför att Svanens krav ställs utifrån ett helhetsperspektiv så att miljönyttan blir så stor som möjligt sett ur hela livscykeln. Ett Svanenmärkt solskydd uppfyller strikta krav på miljöskadliga egenskaper hos kemiska ämnen, bland annat på nedbrytbarhet och bioackumulering samt toxicitet för vattenlevande organismer

 • Uppfyller stränga krav på både hälso- och miljöskadliga egenskaper hos kemiska ämnen, bland annat på parfymer och aromer, färger, UV-filter och konserveringsmedel.

 • Ja det ställs strikta krav på förpackningen, dels på material och dels på hur stor den får vara. Liksom hur lätt det är att få ut allt innehåll ur förpackningen (tömningsgrad,). Syftet är att det ska krävas  färre transporter och att minska svinnet, vilket är klimatsmart och resurseffektivt.

 • Ja, parfym är tillåtet i produkter för vuxna, men med många begränsningar. av mängden och typen av parfym som tillåts. Det för att undvika allergier orsakade av parfymer.  Svanenmärket tillåter inte parfym i produkter för barn.

 • Svanenmärket ställer hårda krav på kemikalier. Detta innebär bland annat att de två UV-filtren Benzophenone-3 och Ethylhexyl Methoxycinnamate (även kända som oxybenzone och octinoxate) är förbjudna.  Anledningen till förbudet är att de två UV-filtren anses vara misstänkt hormonstörande enligt EU.

  Ny forskning visar att dessa två UV-filter inverkar negativt på  korallrev. Oxybenzone och octinoxate finns i cirka 3 500 olika solskyddsmedel över hela världen - men inte i Svanenmärkta solskyddsmedel.

Svanens krav

Läs mer

Svanenmärkta solskydd

Läs mer

Biotherm x Cissi Forss