Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Lys upp kvällsmörkret utan palmolja

Lys upp kvällsmörkret ut palmolja

Sommarens ljusa kvällar börjar lida mot sitt slut. Då kan levande ljus lysa upp i skymningen. Visst är det skönt att veta att du slipper palmolja i dina ljus så länge du väljer Svanenmärkt!

Svanen ställer krav på att förnybara råvaror ska användas istället för fossila. Palmolja är en förnybar råvara som ofta används i ljus, rengöringsmedel och drivmedel. Men storskalig odling av oljepalmer leder till förödande konsekvenser för människor, djur och natur när plantagerna breder ut sig. Därför förbjuder Svanen palmolja i produktioner där det är möjligt att byta ut den och ställer krav på certifiering av palmoljan där den inte kan bytas ut mot andra förnybara råvaror. Detta påskyndar utvecklingen av alternativ till palmolja.

Svanenmärkta ljus hittar du i din livsmedelsbutik, på Granit, Hemtex, Indiska och andra kedjor.

Hur ställer Svanen krav på palmolja?


Vi ställer krav på två olika sätt:

  1. Vi förbjuder palmolja och dess restprodukt PFAD i ljus och drivmedel eftersom vi ser att det finns förnybara och hållbara alternativ. De är till exempel restprodukter från skogs- och köttindustrin.
  2. I de Svanenmärkta produkter där vi ännu inte kan förbjuda palmolja för att det saknas hållbara förnybara alternativ, ställer vi krav på att den förnybara råvaran ska vara spårbar. För palmolja gäller att den ska vara certifierad med RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), branschens egen märkning. Idag ska producenten redovisa spårbarhet genom RSPO för till exempel handdiskmedel och rengöringsmedel.

Hur kommer Svanen att ställa krav i framtiden?


Svanens produktgrupper revideras regelbundet eftersom det ingår i det arbetssätt som krävs för att få vara en Typ 1-märkning enligt ISO 14024, vilket Svanen är.

Vi följer utvecklingen i branschen och gör relevanta bedömningar utifrån nya rön om förnybara och hållbara råvaror. Vi ser gärna att fler restprodukter används eftersom det innebär ett steg närmare mot en mer cirkulär ekonomi. Svanen arbetar utifrån ett helhetsperspektiv för att undvika att flytta ”miljöbördan” från ett område till ett annat.