English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Efterlängtad nyhet för förskolor – första Svanenmärkta vilmadrassen

Att våra barns förskolor är giftfria har blivit en allt viktigare fråga de senaste åren i samband med kemikalielarm och varningar om ämnen som kan skada våra barn. Nu kommer en viktig pusselbit för kommuner, som t ex Kungälvs kommun, som vill säkra en trygg miljö på sina förskolor – den första Svanenmärkta vilmadrassen.

– Vi förstod tidigt att behovet och efterfrågan på en miljömärkt vilmadrass skulle bli stort efter utredning om Giftfri förskola. Vi började därför titta på vad vi skulle kunna erbjuda och tog kontakt med Svanen, säger Ola Gustavsson, Marksöm AB.

Arbetet med att få fram en giftfri madrass satte igång. Målet var en Svanenmärkt madrass med så få kemikalier som möjligt i tillverkningsprocessen. Processen har tagit några månader. Men Ola Gustavsson ser det som väl investerad tid.

– Vi tittade på de material vi redan använde och valde att fortsätta med samma leverantörer men vi rensade materialen från kemikalier och behandlingar som inte behövs i en vilmadrass, t ex flamskyddsbehandling. Vi är väldigt glada för samarbetet med våra underleverantörer. Utan deras engagemang och goda vilja hade vi inte lyckats. Det är inte lätt att få en Svanenmärkning, det var en väldigt noggrann genomgång från början till slut. Men nu när vi gått i mål är vi absolut trygga med att vi har en bra produkt och Svanen är en garanti för det. säger Ola Gustavsson.

Efterfrågan på miljömärkta alternativ till förskolan är stor och Marksöm siktar nu på att få fler produkter Svanenmärkta.

– Vi har budgeterat för inköp av 300-500 nya vilmadrasser. Vi har valt att vänta på den Svanenmärkta madrassen då vi ser madrassbytet som en prioriterad åtgärd för att öka friskheten på våra förskolor. Och jag vet fler kommuner som tänker på samma sätt, säger Peter Schmidinger, förskolechef Kungälvs kommun.

Marksöms Svanenmärkta madrass finns hos flera olika återförsäljare. Bland andra ABA Skol, AJ Produkter, Form o Miljö samt Lekolar.

 Läs mer om Svanens krav för madrasser här.

Vid frågor, kontakta:
 Ola Gustavsson, Marksöm AB, ola@marksom.se, 0320-65 37 60

Josephine Jansson, Handläggare Miljömärkning Sverige, josephine.jansson@svanen.se, 08-55 55 24 17

Cecilia Wilhelmsson, Presskontakt Miljömärkning Sverige AB, cecilia.wilhelmsson@svanen.se, 072-234 90 45