Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkta fonder på remiss

Nu finns chansen att tycka till om förslaget som är ute på remiss. Intresset har varit stort för arbetet med att ta fram Svanens krav för fonder. Nordisk Miljömärkning ser fram emot en bred remissrunda med stort engagemang från branschen.

Den Svanenmärkta fonden ska vara ett hållbarhetsmärkt alternativ för sparare och professionella investerare. Det innebär exkludering av de sämsta företagen och branscherna och inkludering av de bästa. Samt framför allt, krav på transparens och påverkansarbete så att den Svanenmärkta fonden har effekt på företag i hållbar riktning.

– Vi tror att de företag som satsar på hållbarhet är framtidens vinnare. Vi bedömer att de krav som rör analys, rapportering och uppföljning kommer att bidra till ett ökat fokus på hållbarhet, hos både fondförvaltaren och de företag som det investeras i. Vår strategi är att fonderna inte bara ska ta med de företag som är ”bäst i klassen” utan även att företag som är på rätt väg ska kunna väljas in, säger Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.

Nordisk Miljömärkning vill gå längre än den traditionella etiska fonden, till en fond med en modern dialog- och påverkansprocess.  Därför kan det förekomma innehav som inte uppfattas som 100 % gröna.

– Vi tror att dagens sparare och investerare är mogna för att förstå dessa argument och vill välja fonder som påverkar [1]. Vi exkluderar de värsta företagen/branscherna men vill ha med oss de företag som är på väg att ställa om till en mer hållbar produktion.

Efterfrågan på en oberoende bedömning av fonder med hållbarhetsprofil är stor hos såväl konsumenter som investerare.Planen är att svaren från remisrundan sammanställs under våren och att färdiga kriterier presenteras i juni.

[1] Vill påverka positivt: Motiv hos sparare som valt fond med hållbar riktning. ”Positiv påverkan” rankas högre än ”Vill inte placera i oetiska företag” och ”Högre avkastning”. (TNS Sifo  Fondbolagens förening 2016)