Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Klimatsmarta fönster räddar världen lite grann varje dag

Med vårvärmen kommer byggprojekten och en av de mest effektiva åtgärderna för att få ett energisnålt hus är att byta ut fönstren. Svanenmärkta fönster klarar också  tuffa krav på  funktion och hälsa. Svanen har talat med Siv Olars, miljösamordnare, Svenska Fönster. Svenska Fönster är företaget bakom varumärkena SP Fönster och Traryd fönster. De är med i Svanens kampanj Rädda världen lite grann varje dag.

Vad är drivkraften för ert företags engagemang i kampanjen?  

– Detta är ett utomordentligt tillfälle för oss att på ett trovärdigt sätt visa att det går att tillverka fönster med hög kvalitet som uppfyller tuffa krav på miljö, hälsa och funktion. Vi är självklart väldigt stolta över att vara den första fönstertillverkaren att klara Svanens skärpta krav.  Svanenkampanjen Rädda världen lite grann varje dag är en av de största miljökampanjerna någonsin i Sverige. Det är när vi engagerar oss tillsammans med andra företag vi blir starka och kan göra skillnad på riktigt i miljöfrågan.   Varje person som nås av kampanjbudskapet och som väljer att köpa en Svanenmärkt produkt är viktig och gör skillnad!

Berätta om ert företags miljöarbete. Hur startade det?

– Förutom att vi såklart alltid följt de lagar och krav som ställt på vår verksamhet, så finns det många medarbetare hos oss som är mycket positiva till hållbara val privat och det avspeglar sig självklart även på jobbet. Vårt miljöarbete lyftes rejält när vi införde miljöledningssystemet ISO 14001 och vårt arbete blev mer målinriktat. När vi började arbeta med miljömärkning på våra produkter upptäckte vi att det var ett bra verktyg för att driva utvecklingen ännu mer framåt.

Vad har ni för mål och visioner med ert miljöarbete?

– Vi strävar efter att strukturerat och eftertänksamt driva ett miljöarbete som syftar till att kontinuerligt minska miljöbelastningen under produktens hela livscykel. Vi vill förebygga förorening, uppnå ständiga förbättringar och skapa medvetenhet hos våra anställda, kunder och leverantörer.

Vad är din drivkraft i miljöfrågan? Vad gör du för att rädda världen lite grann varje dag, hemma och på jobbet?

– Framförallt att påverka miljön så lite som möjligt för att lämna över den så orörd som möjligt till mina barn, barnbarn och kommande generationer. Jag försöker att göra så bra val som möjligt i vardagen genom att bl.a. återvinna det jag kan, köpa miljömärkta produkter i så stor utsträckning som möjligt, leva så energisnålt som möjligt m.m. På arbetet har vi stor hjälp av de lagar och regler och även då miljömärkningskraven som finns och som vi följer. Det är bra redskap för att minimera miljöpåverkan och förbättra sitt miljöarbete.

Vilka utmaningar/svårigheter möter du i det arbetet?

– Att inspirera mina medarbetare att vi alla måste hjälpas åt att värna om vår miljö för att efterlämna den så bra som möjligt till våra kommande generationer. Det handlar ofta om att ta på sig rätt ”glasögon” så att man kan se vilka val man kan göra. När man väl har fått en medvetenhet så är det lättare att göra rätt i de olika val vi står inför.