Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Äntligen Svanenmärkt i lekparken

Det svenska företaget Nordic Parks är ensamma om att kunna erbjuda ett Svanenmärkt alternativ för lekparker genom klätterställningen Organoplay.

Studier visar att barn är särskilt utsatta och känsliga för skadliga kemikalier. Vid två tredjedelar av Sveriges lekplatser finns fortfarande tryckimpregnerat virke, och på 64 % återfinns gamla cancerogena gummidäck som leksaker*).

För att kunna Svanenmärka sin klätterställning har Nordic Parks bland annat haft ett nära samarbete med sin träleverantör. Att träet kommer från hållbara och certifierade skogsbruk och hur det har behandlats är några av de krav som Svanen ställer.

– Förutom att träet uppfyller våra miljökrav är det också viktigt att det är hållbart. En klätterställning ska hålla för lekande barn och kunna stå emot väder och vind under många år. Att det nu finns ett Svanenmärkt alternativ är väldigt positivt, både för vår miljö och för våra barn. Vi hoppas att det här ska få stort genomslag inom förskola, offentlig miljö och i bostadsområden. Alla vill vi ju ge våra barn en giftfri miljö att leka i, säger Jimmy Yoler, ansvarig för Utemöbler och lekredskap på Svanen.

– Som tillverkare av lekredskap är jag stolt över att vi på ett väldigt konkret sätt vidgat begreppet lekplatssäkerhet och att Nordic Parks som enda leverantör i Sverige och Norden nu har produkter som är både TÜV-certifierade och miljömärkta med Svanen, säger Gustaf Redin, grundare och vd på Nordic Parks.

Läs mer om Svanens krav på utemöbler och lekredskap

Läs mer om Organoplay

*) "Giftfria Barn Leka Bäst", Ulrika Dahl och Ylva Grudd, Naturskyddsföreningen, 2013

För mer information kontakta:

Emma Cronert, Nordic Parks
E-post: emma.cronert@nordicparks.se
Tel: 070- 42 411 31

Jimmy Yoler, Miljömärkning Sverige
E-post: jimmy.yoler@svanen.se
Tel: 08-55 55 24 92

Anna Norberg, presskontakt Miljömärkning Sverige
E-post: anna.norberg@svanen.se
Tel: 0762-62 54 90, 08- 55 55 24 13