Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Njut av livet och svensk natur!

På väg mot nya utmaningar för att rädda världen. Lena Ek (c), fd miljöminister och riksdagsledamot, går vidare till uppdraget som ordförande i skogsägarna i Södra. Södra är en kooperativ ekonomisk förening med 50 000 medlemmar, har en omsättning på 17 miljarder och hållbarhet som affärsidé.

Lena ska också medverka i Svanens seminarium "Hur kan vi bygga utan att våra barn blir sjuka?" i Almedalen. Vill du veta mer om vad hon tycker och tänker i frågan, besök oss där, tisdag den 30 juni, klockan 15.

Vad gör du för att rädda världen lite grann varje dag?

– I riksdagen har vi många EU-förslag och lagstiftningsförslag att arbeta med där jag försöker få dem så miljövänliga som möjligt. FNs arbete med hållbarhetsmål som slutförhandlas nu är en bra grund. Där utgår man från att social, ekonomisk och miljömässig utveckling hänger ihop. Så tycker vi Centerpartister också! Hemma byter jag från lågenergilampor till ledbelysning, komposterar och försöker handla miljömärkt.

Vilka är dina utmaningar; vilka svåra val har du?

– Transporter är en utmaning för mig. När man bor på landet behövs bilen, men samåkning och miljövänliga bränslen hjälper.

Har du några bra tips på saker som är enkla att göra för att rädda världen lite grann varje dag?

– Enkla tips. Handla inte mera mat än vad som går åt och välj helst närodlat. Textilier är en stor miljöbelastning, så byt eller laga så långt det går. Hjälp människor i nöd där du kan. Byt farliga kemikalier mot miljövänliga. Köp miljömärkt, helst Svanen. Minimera fossilbränsleanvändnineng. Byt till ledlampor där det går. Njut av livet och svensk natur!