Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. 7 tips för ett miljövänligt sommarbygge

Sommarens intåg betyder för många också att det är dags att sätta bygg- och fixplaner för hus, trädgård och sommarstuga i verket. För att fixandet inte bara ska bli snyggt och funktionellt, men även skonsamt för miljön och vår hälsa har vi samlat lite tips till dig.

1    Välj bort tryckimpregnerat virke

Tänk efter en extra gång innan du väljer tryckimpregnerat virke till ditt altanbygge – det finns bättre alternativ! Tryckimpregnerat trä är visserligen hållbart men det innehåller också farliga biocider som är skadliga för andra levande organismer. Svanenmärkt virke får inte tryckimpregneras, istället behandlas det med värme eller med ättika. Det är skonsmat mot naturen men gör också att virket håller hög kvalitet och står emot väder, vind och angrepp från bakterier, svamp och andra otrevligheter En annan bra anledning till att välja Svanenmärkt virke är att träråvaran ska komma från certifierade och hållbart skötta skogar.

2   Kom ihåg det som håller ihop allt

Alldeles nyligen fick det norska företaget Hey´di Svanenlicens för drygt 20 produkter som man kanske inte tänker sig kan vara Svanenmärkta – nämligen fogmassor, lim och spackel. Viktigt kitt som håller ditt bygge samman men som kan innehålla ämnen som är skadliga både för miljön och för din hälsa. Om du väljer Svanenmärkt kan du vara trygg med att du får bra och effektiva produkter som innehåller minimalt med hälso- och miljöfarliga ämnen.

3   Färglatt men inte farligt

Sätt färg på tillvaron! Välj med omsorg – inte bara så att dina målade ytor passar in i omgivningen och tilltalar ögat – utan också med tanke på vår miljö. Som tur är finns det massor av Svanen- och EU Blomman-märkt målarfärg, både för inomhus- och utomhusbruk, att välja på. Liksom för byggprodukter såsom lim, och spackel, ställer vi tuffa krav på innehållet i målarfärg och Svanenmärkt färg innehåller minimalt med miljö- och hälsofarliga ämnen.

4   En klimatsmart utsikt

Vet du att det finns Svanenmärkta fönster? De uppfyller inte bara tuffa krav på materialet de byggs av utan de ska också vara klimatsmarta och plånboksvänliga. Det betyder att de inte får läcka energi utan ska hålla värmen på plats inomhus. De består av återvunna eller förnybara material och träet kommer från certifierade och hållbart skötta skogar. Självklart är Svanenmärkta fönster dessutom hållbara.

5   Kompostera mera!

Att kompostera ditt avfall är miljövänligt i sig men det går att göra det till en ännu grönare handling genom valet av kompost. Gröna Johannas värmekopost fungerar utmärkt samtidigt som den uppfyller Svanens krav på material och tillverkningsmetod. Att ha en kompost i trädgården är inte bara bra för miljön, du sparar pengar genom minskade kostnader för sophämtning och dessutom får du prima blomjord till rabatterna.

6   Ett grönt klipp

En favoritsyssla på sommaren är för många att klippa gräset. Inte bara är det tillfredsställande att få gräsmattan trimmad, doften av nyklippt gräs är en fröjd för både kropp och själ. Även här kan du göra ett grönt val genom att välja en Svanenmärkt klippare. De uppfyller höga krav för utsläpp av avgaser, för vibrationer och buller. De är energieffektiva och de kemikalier som används vid tillverkningen är utbytta till mindre miljöbelastande alternativ.

7   Sortera och återvinn

När allt är fixat, snickrat, komposterat, nyklippt och klart återstår bara en sak – städningen! Sortera, återvinn och återanvänd rätt så besparar du miljön en massa onödiga påfrestningar. Gammalt kasserat tryckimpregnerat virke ska inte eldas upp utan lämnas till en återvinningsstation. Detsamma gäller självklart för målarfärg och annat byggskräp.

Snickra, bygg och pyssla. Tänk på miljön och din hälsa. Och glöminte bort att njuta av sommaren!