David Collste, Göteborg, arbetar på Naturskyddsföreningen och älskar att cykla. Han representerar barn och unga i FN inom hållbar produktion och konsumtion. FN-projektet handlar om hur de globala utvecklingsmålen påverkar de prioriteringar länder bör göra för att utvecklas.
Vad gör du för att rädda världen lite grann varje dag?
Jag engagerar mig i frågor som jag tycker är viktiga. Jag cyklar nästan alltid och reser annars kollektivt. Jag följer nyheter mycket, jag tror att vi måste känna till om världens lidande för att ta frågorna på allvar. Jag äter till vardags inte kött och väljer rättvisemärkt och miljömärkt. Men jag skulle vilja bli ännu bättre! När jag ser Svanenmärket eller Bra Miljöval i affären fungerar det som en påminnelse om hur mina vardagsbeslut påverkar Sverige och världen.
Vilka är dina utmaningar; vilka svåra val har du?
– 870 miljoner människor går ständigt hungriga – trots att vi har resurser att förhindra det. Det är vår gemensamma utmaning, tillsammans med att vår konsumtion förbrukar framtida generationers resurser. Det är svårt att hantera! Det ställer också krav på vårt sätt att leva, och jag försöker sätta det som en utgångspunkt för mina val. Det gäller både politiskt deltagande och personliga förändringar. Den största utmaningen att leva hållbart är för mig personligen resandet. Flyget är ett miljömonster, men också idag det enda sättet att transportera sig riktigt långa sträckor. En princip jag försöker hålla är att jag tar tåget om resan är kortare än 20 timmar. Men visst har jag klimatångest.
Har du några bra tips på saker som är enkla att göra för att rädda världen lite grann varje dag?
Ta det stegvis! Jag är inte 100 % vegetarian än, men har gått från att äta kött flera gånger i veckan till att äta det max en gång i månaden. Börja med något som känns lätt för dig och diskutera det med dina vänner. Källsortera, konsumera mindre och köp saker på second hand. Vill du bidra lokalt eller globalt, vad är du bra på som kan bidra till kampen för en hållbar utveckling? Gå t ex kvällskursen "Världens Eko" vid Stockholm Resilience Center!