Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Njut av kultur och mat med gott miljösamvete

Stadsteatern i Göteborg kan nu erbjuda sina besökare och övriga gäster en restaurang som har koll på allt från energianvändning till ekologisk mat & dryck. Svanens krav innebär att restaurangen tar ett helhetsgrepp om miljöarbetet i de dagliga rutinerna, vilket kräver en engagerad personal.

– Det är alltid stimulerande att se hur personalen utvecklas och driver miljöarbetet framåt på en Svanenmärkt restaurang, säger Ingvor Svensson, miljöhandläggare Miljömärkning Sverige.

– Personalen har varit väldigt positiv till Svanenmärkningen och kämpat på bra för att klara Svanens krav, berättar Nils-Erik Nilsson, restaurangchef. En stor utmaning var att få tag på statistisk över restaurangens elanvändning då restaurangen delar elnota med teaterverksamheten, vilket är resurskrävande.

– Det var mycket handarbete och jagande då vi inte har egen elmätning så vi fick läsa av varje apparat manuellt, säger  Nils-Erik Nilsson.

Däremot var det lättare att klara kraven och få hög poäng på ekologiskt utbud i menyn:
– Snart är vi uppe i 50 % ekologisk mat, inte minst ekologiskt rödvin och fatölöl går det åt här på teatern, berättar Nils-Erik Nilsson.

I fallet ekologisk mat & dryck  har de haft draghjälp av kommunens miljömål och upphandlade leverantörer. Göteborgs stad har som mål att maten som serveras i stadens verksamheter till 50% ska vara ekologisk till 2014. Däremot var det svårare att köpa in närproducerad mat, det krockade med kommunens ramavtal.

Svanen ställer även krav på minskad vatten- och energianvändning, att personalen använder miljömärkta städ- och diskmedel och att de har koll på källsorteringen. Det finns mer än 40 Svanenmärkta restauranger över hela Sverige. I Göteborg har även restaurangen på GöteborgsOperan klarat Svanens krav.

För mer information om Göteborgs stadsteater, kontakta:
Johanna Hellén, Presskontakt, Göteborgs Stadsteater
Tel 031- 708 7113
johanna.hellen@stadsteatern.goteborg.se