English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Första Svanenmärkta förskolan byggs i Annedal

Svanen är på kontrollbesök på Sveriges första Svanenmärkta förskola. Miljöhandläggare Christina Sundqvist har penna och papper i högsta hugg när hon kontrollerar byggnaden. Har endast godkända kemprodukter, t ex färg och spackel använts? Godkända byggmaterial? Är byggnaden fuktsäkrad? Avfallshantering, ventilation, belysning – allt på den långa listan ska bockas av.

– Ett hus ska stå i 100 år, så det gäller att bygga energieffektiv och med sunda material för att Sverige ska kunna nå miljö- och klimatmål, konstaterar Christina.

Förskolan Temmelburken 2 ligger i Annedal, precis på gränsen mellan Sundbyberg och Stockholm. Det är det kommunala skolfastighetsföretaget SISAB som står bakom bygget. Barn och personal ska flytta in i augusti. När Svanen besöker bygget är det en gråmulen dag i januari och gården är full av byggarbetare och virke.


Christina Sundqvist, Svanen.
– Temmelburken 2 är ett av våra utvecklingsprojekt, blir det bra hoppas vi kunna arbeta vidare med Svanenmärkning av förskolor, berättar Ulrika Broman, SISAB.

Joakim Persson är arbetsledare, på MVB Öst AB, den entreprenör som snart byggt klart Temmelburken 2.

– Personalen tycker det är bra med tuffa miljö-och hälsokrav på byggmaterialet med tanke på arbetsmiljön, säger Joakim.

Hans kollega Fredrik Gundén, biträdande arbetsledare fyller på:

– Det blir också frågor på ett helt annat sätt från kollegorna. Får vi göra så här? Funkar det med det här?Joakim har ansvarat för inköpen, vilket har varit en utmaning.

– Det är stenhård koll på grejerna vi använder. Det har tagit tid att kolla upp alla grejer och det gäller att ha framförhållning på ett helt annat sätt, säger Joakim.

Ett exempel är Svanens PVC-förbud vilket ledde till att man fick ta fram en alternativ golvlösning istället för en PVC-matta. För att uppfylla förskolans höga krav på ljuddämpning fick man för mellanbjälklaget välja en mer komplicerad golvkonstruktion. Undergolvet har utökats med en tjock stegljudsdämpande matta som täckts med gipsskivor, och på detta har man sedan kunnat lägga en PVC-fri golvmatta.

Läs mer om Svanens krav på förskolor och hus

Läs mer om SISAB