English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Klar för skolstart?

Skolklockan har ringt in ett nytt läsår och med det nya vänner, nya vanor – och ny utrustning. Läs om hur du kan göra bra val för dig och ditt barn när du handlar.

Många av de block, pennor och papper och datorer som finns på marknaden leder till problem då de innehåller tungmetaller och ftalater, eller andra ämnen som misstänks vara hormonstörande och skadliga. Här kan du läsa om varför det är en bra idé att välja miljömärkta prylar när skolväskan ska packas.

Giftfria pennor

Pennor, bläck och blyerts kan innehålla skadliga lösningsmedel, tungmetaller och andra farliga ämnen. De kan skada nervsystemet och inre organ vilket kan öka risken för att utveckla cancer. Kommer dessa ämnen ut i miljön, agerar de som miljögifter mest: de bryts ned mycket långsamt och ansamlas i kroppen hos djur och människor. Det enklaste sättet att undvika sådana ämnen är att leta efter Svanenmärkta pennor. Kolla efter pennor från Penol och Ballograf.

Hållbart papper

Skrivande handSkriv- och ritpapper, anteckningsböcker och block av olika slag används flitigt även om datorer tar mer och mer av pappersanvändningen i skolan. Den största miljömässiga utmaningen för papperstillverkningen är att råvaran, det vill säga träet, kommer från hållbart skogsbruk och att produktionen är energieffektiv. Svanenmärket garanterar dig detta, liksom att vi ställer tuffa krav på kemikalier. Du kan hitta Svanenmärkta pappersprodukter i bokhandeln och i välsorterade mataffärer, medan skolan kan köpa miljövänligt papper från professionella leverantörer. Det finns en hel del att välja mellan!

Datorer utan tungmetaller

Både bärbara och stationära datorer kan innehålla tungmetaller. Väljer du en Svanenmärkt dator, undviker du det. Den innehåller inte heller de farligaste flamskyddsmedlen, den använder lite energi, har bra kvalitet och dess delar är märkta för att underlätta enkel demontering och återvinning. Fujitsu har många bärbara och stationära datorer att välja bland.

Snart ännu mer miljömärkt i skolväskan

Kriterierna för "Pennor" håller på att utvecklas och kraven skärps. Den nya uppsättningen kriterier, som ska presenteras i höst, kommer att öppna upp för märkning av en hel del andra produkter, såsom tejp, lim och akrylfärg. Så snart kan ännu flera prylar i skolväskan förhoppningsvis vara miljömärkta.