Idag hindrar alltför olika nordiska byggregler en hållbar utveckling i byggbranschen, skriver Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige i på debattsidan i Sydsvenska Dagbladet. Om vi ska nå klimat- och miljömål måste byggreglerna bli mer lika i de nordiska länderna. En sparad kilowattimme är väl lika mycket värd i Sverige som i övriga Norden.
Debattinlägget har skrivits under av Ragnar Unge och Nina Schiötz, ordförande Nordiska Miljömärkningsnämnden. De har med sig tongivande aktörer i branschen: Johan Gerklev, miljöchef Skanska Sverige AB, Johnny Kellner, miljö- och klimatstrateg Veidekke Sverige AB, Mattias Lundgren, vd NCC Boende, Sverige, Jens Lackman, vd Strabag AB, Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige AB.
Vad är problemet med dagens byggregler?
Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige.– Byggreglerna är helt enkelt alltför olika, och olikheterna är utan miljömässig relevans. Det handlar främst om reglerna för energi och energislag, samt hur saker och ting ska mätas och räknas. Vi har dock ett gemensamt sätt att se på de nordiska ländernas behov, liksom invånarnas beteende. Inte kan vi t ex behöva olika schabloner för varmvattenförbrukning mellan länderna? Och en sparad kilowattimme är väl lika mycket värd i Sverige som i övriga nordiska länder? Med vårt gemensamma nordiska elnät är det väl också lika viktigt att undvika el till uppvärmning i Sverige som i övriga Norden? Men byggreglerna i de nordiska länderna säger annorlunda. Här finns det olika synsätt och olika beräkningsmetoder på område efter område.
Vad vill ni uppnå med debattartikeln?
Här i Sverige riktar vi uppmaningen till bostadsminister Stefan Attefall - riv hindren för ett hållbart byggande i Norden! Entreprenörerna inom byggbranschen måste få klara och lika regler och riktlinjer, så att Norden blir en mer homogen marknad att agera på. Det skulle ge synergier och fördelar, och vi kan därmed se fram emot ett ökat engagemang för utveckling av nya hustyper och koncept. De får då också lättare att investera och klara de krav som t ex den nordiska miljömärkningen Svanen sätter upp. Byggreglerna ska vara en gemensam bas att utgå från, sen ska beställare - inte minst de offentliga - givetvis kunna ställa högre krav men utgående från samma tekniska grund och beräkningssätt.