Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanen på global upphandlarkonferens i Malmö

Hallå där Björn-Erik Lönn, nordisk koordinator för Svanen, som deltagit på EcoProcura 2012 i Malmö. Konferensen, som är Europas största upphandlarkonferens, lockade 250 deltagare från hela världen för att diskutera grön offentlig upphandling och dess roll för hållbar utveckling.

Björn-Erik Lönn
Björn-Erik Lönn.
Offentlig upphandling står för 19 % av EUs BNP och är därmed en mycket viktig del av vår ekonomi.

Du har lett rundabords-diskussioner. Hur är intresset för Svanen?
– Intresset är stort. Norden står modell för såväl global som europeisk utveckling av instrumen för offentlig upphandling. Förväntningarna är höga på det arbete man gör inom Svanen för att "tvätta" kriterier för att det ska bli enklare att använda dem i offentliga anbudsförfaranden.

Vad är mer på gång inom grön offentlig upphandling, sk. Green Public Procurement?
– Inom EU pågår revidering av reglerna för offentlig upphandling. Frågan är: Kommer man kunna skriva ut namnen på hållbarhetsmärkningar, dvs de som ställer krav på miljö och sociala/etiska aspekter, i offentliga anbud? Eller blir reglerna som idag, där man inte kan skriva ut märkningens namn?

Vad lutar det åt tror du?
– Efter att ha lyssnat på kommissionens representanter och kongressdeltagarna, som ger sina tolkningar av detta tror jag att det även i framtiden kommer att finnas stort behov av jurister. Men oberoende av var man landar kommer Svanen-kriterier fortsatt att användas av inköpare i kommuner, landsting och stat.

Konferensen EcoProcura arrangeras av ICLEI, en samarbetsorganisation för kommuner och myndigheter med hållbarhetsfokus, och arrangeras för nionde gången.

Läs mer om EcoProcura 2012