Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Emma Olbers skapar hållbar design

Jag träffar Emma Olbers, tankeväckande designer bakom Svanenmärkta soffan Rejoin på ett trevligt fik vid Nytorget, en grön oas på Södermalm i Stockholm.

Emma Olbers står bakom Svanenmärkta Rejoin från IRE Möbel
Emma Olbers har designat Svanenmärkta soffan Rejoin från IRE Möbel.
Hon gillar träden vid Nytorget, där hon har sin ateljé. Emma är uppvuxen på ett jordbruk utanför Göteborg och bor numera i Stockholm:

– Jag har alltid varit miljöintresserad och tack vare min uppväxt vet jag hur lång tid det tar för en gran att växa upp sedan man planterat den.

Jag vill veta mer om hennes tankar kring hållbar design. Hon har både designat för stora företag som Ikea och Indiska och mindre företag som IRE Möbler som gav Emma uppdraget att designa en soffa och den skulle vara Svanenmärkt, så löd beställningen. Soffan Rejoin är gjord av svensk furu/björk, lin, ull och kostar 30 000 om man väljer samtliga tre moduler. Svanen ställer inte bara krav på vilka ämnen som får ingå utan även på kvalitet, hållbarhet och återvinning. Rejoin var den första soffan som klarade Svanens höjda krav på möbler som succesivt höjs så att produkterna alltid ska vara bland de bästa på marknaden.

– Jag ville designa en soffa med få material för då skulle det dels vara lättare att se vad den innehåller. Dels skulle det vara lättare att återvinna den.

Stockholm Wood
Till utställningen Stockholm Wood tillverkade Emma möbler av pilträden vid Norr Mälarstrand som sannolikt förgiftades.
Idag kan man köpa soffa för en tiondel av priset, möbler är en del av slit- och slängsamhället. Betalar vi konsumenter rätt pris?

 Nej det gör vi inte, så är det ju med fler saker, som mat till exempel. Tänk på vad många timmar farmor fick slita för att köpa en rock. Idag är det som en lavin. Vi kan inte konsumera i den här hastigheten. Vi måste börja betala rätt pris.

Får man en annan känsla för möbeln om man vet var materialet kommer ifrån? Blir det annorlunda om man på prislappen kan se vad varje arbets moment och vad materialet kostar? Det var frågor som Emma Olbers ställde sig till. Resultatet blev en utställning "Stockholm wood" Designgalleriet på Odengatan. Där skapade hon bord av de i Stockholm kända pilarna på Norr Mälarstrand, som någon förmodligen förgiftat för att de skymde solen. Hon köpte ull från kungens får på Djurgården och vävde till mattor. Utställningen fick mycket uppmärksamhet.

– Träd i en stad är viktiga för människor, de upplever att det är deras träd, säger Emma.

Nu jobbar hon vidare med nya möbler för IRE som ska vara klara till Möbelmässan. Kanske blir det fler Svanemärkta möbler att se fram emot?

Läs mer om Emma Olbers

Läs mer om Svanens krav på möbler