Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Svanenmärkta restaurangen Motwalls har invigts

Nu har restaurang Motwalls Kök & Specerier i Vasastan, Stockholm slagit upp dörrarna. Med sin Svanenmärkning och fokus på ekologiska- och närproducerade råvaror tar Motwalls tar begreppet hållbarhet ett steg längre.

I lokaler där såväl inredning som väggfärg är miljömärkta serveras säsongsvarierad mat baserad på råvaror från lokala leverantörer. Menyn läser gästerna på en digital läsplatta för att spara på papper. Trösklarna är obefintliga och ett bord är höj- och sänkbart för att göra restaurangen tillgänglig för alla.


Efter middagen kan du handla ekologiska specerier i den intilliggande butiken.
– Det var självklart för oss att vara Svanenmärkta från start, då miljömärkningen är en heltäckande process som hjälper oss att få kontroll över hela verksamheten sett ur ett miljöperspektiv. Men nu ser vi gärna att Svanen skärper till sina krav, vi ser fram emot lite större utmaningar, säger Johan Turesson, en av Motwalls grundare och initiativtagarna till Smaka på Stockholm, den årliga mat och dryckesfestivalen i Kungsträdgården.

Motwalls koncept bygger på att måna om både miljö och människa. Hållbarheten är genomgående i allt från personalens förkläden till lokal och inredning, till och med färgen på väggarna är miljömärkt. Maten varieras efter säsong och baseras på råvaror från lokala leverantörer för att undvika långa transporter. Trösklar, belysning och ljudnivå är genomtänkta och anpassade för att passa alla.

– Vi siktar på högsta betyg i både miljömedvetenhet och tillgänglighet. Vi välkomnar alla och ser det som en självklarhet att såväl par som singlar, småbarnsföräldrar och funktionshindrade ska trivas, säger Johan Turesson.

Motwalls meny är skapad av Ola Mattson, en av restaurangens grundare. Ola driver även Utö Värdshus, trefaldig vinnare av Skärgårdens bästa krog och silvermedaljör i tävlingen Europas Bästa Kustkök 2006. Maten som serveras på Motwalls är årstidsvarierad klassisk svensk och inspirerad av Olas småländska barndom.

– Ett besök på Motwalls ska ge mersmak. Vi brinner för att servera riktigt god mat lagad på riktigt bra råvaror. Maten är framtagen i samarbete med en nutritionist för balanserade och näringsriktiga måltider. Målsättningen är att alla gäster ska gå härifrån mätta och nöjda, med en önskan att komma snart tillbaka, säger Ola Mattson, en av grundarna av Motwalls.

Motwalls specerier

Motwalls har även en butik i anslutning till restaurangen som säljer utvalda specerier och delikatesser. Hållbarhet är ett genomgående tema även i butikens produktsortiment. Här finns bland annat hemlagade och miljömärkta marmelader, oljor och choklad.

Läs mes om restaurang Motwalls

För mer information, kontakta:

Johan Turesson, grundare av Motwalls:
Tel: 0708 - 28 28 55

Johan Husberg, handläggare restauranger på Svanen:
Tel: 0705 - 20 14 44

Brita Forsström, presskontakt på Svanen:
Tel: 0733 - 90 89 80