Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Miljömärkta böcker – senaste trenden på Trendgalan

Idag deltar Svanen på Trendgalan på Dansens Hus i Stockholm för att tala om den senaste trenden – miljömärkta böcker. I höstas startades Bokuppropet där bokköpare kunde visa förlagen att det verkligen finns en efterfrågan. Ett förslag som redan förstått det är Alvina förlag som nu lanserar ny Svanenmärkt bok.


William Morris Bok.
William Morris bok bjuder på fantastiska bilder, ett vackert språk och en annorlunda skildring av en ung pojkes relation till naturen och hur han därifrån får kraft att ta itu med nya utmaningar. Den 13-årige William Morris skickas iväg till internatskola, han längtar hem och söker tröst i internatskolans stora trädgård. Sina upplevelser skildrar han i en röd bok.

– Boken skildrar miljö ur ett annat perspektiv, naturen som källa till kreativitet, som en plats att landa i sig själv, säger Kristina Hoas, förlagschef på Alvina förlag. Kristina Hoas förälskade sig i boken förra sommaren när hon var i Bordeaux på semester och kontaktade det franska förlaget. Huvudpersonen i boken, William Morris, var en omtalad konstnär, formgivare, konsthantverkare och författare. Han ville skapa vackra och funktionella bruksföremål och var emot industrialismens massproduktion.

– Med tanke på William Morris inställning till hållbarhet känns det extra kul att boken trycks på Svanenmärkt tryckeri, säger Kristina Hoas.


William Morris.
William Morris var förgrundsgestalt i den sk Art&Crafts-rörelsen och inspirerade bl a Carl Larsson när han inredde sitt Sundborn. Kristina Hoas och jag vandrar från Alviks strand upp till Alviks torg för att spana in de konstnärliga fotspår som William Morris lämnat efter sig. I år är det 150 år sedan William Morris grundade sitt tapet- och textilföretag Morris&Co. Den brittiske konstnären är fortfarande trendskapande och högaktuell i samband med jubiléet.

På Måleributiken i Alvik hittar vi vackra tyger och tapeter, mycket motiv med blommor, växter och djur. Det är intagande färgskalor, en mottrend till allt vitt och avskalat, som delvis är på väg bort. Det berättar expediten, som också förtjust tittar i boken, som vi har med oss för att jämföra illustrationerna med tyger och tapeter.

"William Morris bok" är verkligen en läsupplevelse som både vuxna och barn, redan från tre-fyra år, kan njuta av tillsammans. Kort sagt en perfekt gåva, kanske julklapp?

William Morris bok:

Text: Benjamin Lacombe
Illustrationer: Agata Kawa
Översättning från franska: Kerstin M Lundberg
Förlag: Alvina Förlag
Tryckeri: Exakta Printing / Kristianstads boktryckeri

Läs mer om Trendgalan