Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Den första Svanenmärkta kontorsstolen

Nu kan du sitta Svanenmärkt även vid ditt skrivbord. Den prisbelönta Håg Capisco är den första kontorsstolen som klarar Svanens krav.

– Detta är en väldigt fin utmärkelse och ett kvitto på att vi har ett bra och högt ställt miljöarbete på HÅG. Vi vill ta socialt ansvar och vara vägvisare inom miljöhänsyn. Det ställer stora krav, men Svanenmärkningen visar att vi är på rätt väg, säger Lars I. Røiri, vd på Scandinavian Business Seating som äger HÅG-märket.
Svanenmärkt stol Capisco 8106 från HÅG
– Många inköpare vill ta miljöhänsyn idag och efterfrågar Svanenmärkta produkter. Därför är det väldigt roligt att HÅG nu ger dem fler valmöjligheter, säger Cathrine Westerlind, produktansvarig för Svanenmärkta möbler på Miljömärkning Sverige.

Fler och fler inköpare ställer miljökrav
HÅG designar och marknadsför kontorsstolar både på den nordiska och den internationella marknaden. Företaget har länge prioriterat miljöfrågor, till exempel började de redan 1995 att återanvända plastkorkar och gamla stötfångare i tillverkningen av stolsryggar och säten. Lars I. Røiri menar att ökade miljökrav från inköpare har varit en viktig drivkraft för deras miljöarbete. 

– Tidigare var det mycket snack och lite verkstad men nu märker vi ett trendbrott i förfrågningarna. Den offentliga sektorn ska ta miljöhänsyn vid upphandling och genom att välja Svanenmärkt vet de att produkten garanterat håller hög miljöstandard, säger Lars I. Røiri.

Svanens krav på möbler:
Svanen ställer krav på både miljö och god kvalitet. Möbler som håller länge är i sig miljöbesparande. Därför testas möblernas hållbarhet, stabilitet och säkerhet innan de godkänns av Svanen. Miljökraven innebär bland annat minimal användning av miljö- och hälsoskadliga ämnen i produktionen. Textilier och stoppning måste klara hårda kemikaliekrav från ekologisk odling av bomull till färdigt material. Vissa flamskyddsmedel och färgämnen är helt förbjudna. Metall och plaster ska till stor del vara återvunna för att minska möbelns påverkan på växthuseffekten.

Det är modellen HÅG Capisco 8106 som nu är Svanenmärkt.

Ladda ned högupplöst version genom att klicka på bilden nedan:

 

Om Svanen
Miljömärkningen Svanens vision är ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion. Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Miljömärkning Sverige driver arbetet i Sverige på regeringens uppdrag. Miljömärkning Sverige ansvarar också för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel.  Verksamheten drivs utan bransch- eller vinstintresse.