Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Nya skärpta krav för golv klara

Under hösten 2010 har Svanen för femte gången skärpt sina krav på golv. Nytt är att bambugolv nu går att märka, att antibakteriell behandling inte är tillåten på det färdiga golvet och att krav på nanopartiklar tillkommit.

Svanenmärkt golvGolv med Svanenmärkning är slitstarka, lättskötta och bidrar till en sund inomhusmiljö. Under hösten har Svanen presenterat nya skärpta krav för golv.

– Det är glädjande att man nu även kan märka bambugolv. Bambu är ett miljövänligt alternativ, då bambu växer fort, inga bekämpningsmedel krävs och det är hållbart, säger Jimmy Yoler produktansvarig för golv på Miljömärkning Sverige.

I de nya kraven har Svanen även tagit hänsyn till den pågående debatten om nanopartiklar. I linje med försiktighetsprincipen väljer Svanen att förbjuda nanopartiklar till dess mer information och forskning om deras skadeverkan på miljön finns.

Det finns en ökad trend att behandla allt från kläder och konsumentprodukter till även golvbeläggningar antibakteriellt. För att begränsa onödig användning av antibakteriella medel tillåter inte Svanen att det färdiga golvet är antibakteriellt behandlat i de nya kriterierna. En anledning är att det finns starka misstankar om utveckling av multiresistans hos bakteriefloror.

Andra viktiga krav som Svanen sedan tidigare ställer på golv är att de ska vara behandlade med ytbehandlingsmedel som varken är cancerframkallande, reproduktionsskadliga eller giftiga. Träråvara får inte komma från skogsmiljöer som har höga biologiska och sociala skyddsvärden. Svanen kontrollerar även att energianvändningen vid tillverkningen av golven är effektiv.

Här finner du Svanens kriterier för golv