Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Mat och Prat första Svanenmärkta personalrestaurangen

Mat och Prat – försäkringsbolaget Skandias personalmatsal i Stockholm – har som första personalrestaurang klarat Svanens krav. Därmed bidrar omkring 800 lunchgäster dagligen till en hållbar utveckling.

Mat & Prat som drivs i Sabis regi är Sveriges första Svanenmärkta personalrestaurang. Nu kan omkring 800 anställda vid försäkringsbolaget Skandia dagligen äta sin lunch i en restaurang som klarat Svanens tuffa krav med avseende på inköp av råvaror, avfallssortering och användning av miljömärkta kemikalier. Svanen har även kontrollerat att de anställda arbetar med att minimera restaurangens energiförbrukning och att de också på andra sätt ständigt minimerar miljöpåverkan.

– Vi är väldigt stolta över att ha klarat Svanens krav och även positivt överraskade över vilket positivt gensvar vi har fått från lunchgästerna, säger Henrik Thomasson, driftschef på Sabis restauranger och fortsätter:

– Svanenmärkningen har också gett mersmak. Nu när vi vet att vi har bra förutsättningar att klara kraven kommer vi att se över möjligheterna att märka fler av våra 21 restauranger.

När försäkringsbolaget Skandia i våras flyttade till helt nya lokaler på Kungsholmen i Stockholm ville man samtidigt miljömärka den nya restaurangen. Skandias huvudkontor ligger i en så kallad Green Building – ett hus som använder minst 25 procent mindre energi än byggnormen – vilket gjorde att förutsättningarna för att också klara Svanens krav på exempelvis energianvändning var ovanligt fördelaktiga.

Svanenmärkningen innebär också att en andel av menyn ska härstamma från ekologiska och regionalt producerade råvaror.

– Redan innan vi inledde arbetet med Svanenmärkningen var en av de fyra rätter vi serverar varje dag märkt med Bondens Val vilket innebär att råvarorna ska vara ekologiska och/eller närproducerade, berättar Henrik Thomasson.

Sabis har även bannlyst fiskar från WWF:s röda lista, serverar bara Fair Trade-märkt kaffe och genomför regelbundet kampanjer för att minska mat-svinnet på sina restauranger.

– Vi väger allt matavfall några gånger per år vilket får folk att tänka till och omedelbart drar ner svinnet med mellan 10 och 30 procent, säger Henrik Thomasson.

Johan Husberg arbetar med handläggning av restauranger på Svanen och är glad över att kunna lägga till en personalrestaurang till de redan Svanenmärkta restaurangerna.

– Det är glädjande att se att man planerar för en Svanenmärkning redan innan man flyttar till nya lokaler. Lunchmaten är en del av personalvården och här spelar Svanen en viktig roll som kvalitetsstämpel, säger Johan Husberg.

Läs mer på www.sabis.se

För mer information, kontakta:

Henrik Thomasson, driftschef, Sabis Restauranger:
Telefon: 0703 – 888 799
E-post: henrik.thomasson@sabis.se

Johan Husberg, Miljöhandläggare av restauranger på Svanen:
Telefon: 08 – 55 55 24 34
E-post: johan.husberg@svanen.se