Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. 130 000 bilar per år tvättas miljömärkt

På flygplatserna Arlanda och Landvetter tvättas varje år cirka 130 000 bilar i Svanenmärkta biltvättar. Företaget som satsat på sitt miljöarbete och gör detta heter Trio Bilservice. De tvättar hyrbilar för Avis, Hertz och Europcar, tre av de största aktörerna på marknaden.

Svanenmärkta biltvättar– Hyrbilar är ofta väldigt smutsiga. Och när man tvättar så stora mängder bilar som vi gör går det åt stora mängder kemikalier. För att minska vår förbrukning av kemikalier och därigenom vår påverkan på miljön har vi valt att Svanenmärka oss. Svanens krav är dessutom ett bra verktyg för att bibehålla kontroll över våra system då kraven innebär stränga regelbundna kontroller, säger Richard Widén, verksamhetschef på Trio Bilservice AB.

För att klara Svanens krav har de båda biltvättarna laborerat med sina kemikalier. Tillsammans med kemikalieleverantörerna har de testat sig fram för att hitta de produkter som både tvättar rent och som klarar Svanens gränsvärden. Tvättarna använder också 85-90 procent recirkulerat vatten och därmed endast en liten del färskvatten.

– Avis är redan miljöcertifierade enligt ISO 14001 och att dessutom kunna tvätta våra bilar på en Svanenmärkt biltvätt ligger helt i linje med vårt miljöarbete. Det är ett otroligt fokus på miljö i vår bransch och vi strävar hela tiden efter att ligga i framkant. Att ha tillgång till Svanenmärkta biltvättar är enbart positivt, säger Ulf Ohlsson, ansvarig för driftorganisationen på Avis Biluthyrning.

Personbillstvättar i Sverige ger varje år upphov till utsläpp som totalt motsvarar cirka 13 kg kadmium, 4 ton bly, krom och nickel, 25 ton zink och 2000 ton olja. En Svanenmärkt biltvätt kan minska utsläppen av olja och giftiga metaller med upp till 80 procent jämfört med en icke-märkt tvätt. Vattenförbrukningen är max 90 liter/biltvätt med lika effektivt tvättresultat som andra jämförbara biltvättanläggningar. De viktigaste kraven för en Svanenmärkning ställs på:

  • Biltvättens fysiska utformning
  •  Vattenförbrukning
  • Kemikaliehantering
  • Utsläppskontroll
  • Rutiner för drift och underhåll

För mer information kontakta

Richard Widén, verksamhetschef Trio Bilservice AB, 070-14 64 716, richard.widen@triobilservice.se

Cecilia Wilhelmsson, presskontakt Miljömärkning Sverige, ´
0704-672 548, cecilia.wilhelmsson@svanen.se