Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Källemo Svanenmärker möbler

Möbelföretaget Källemo tycker inte att möbler ska behöva bytas ut i första taget och sätter gärna ett likhetstecken mellan kvalitet och hållbarhet. Nu Svanenmärks deras stol Cobra som har en genomtänkt design och som passar lika bra i hemmet som på kontoret.

Cobra Svanenmärkt stolMöbler som håller för lång användning är i sig miljöbesparande eftersom de inte behöver bytas ut så ofta. Därför testas möblernas hållbarhet, stabilitet och säkerhet innan de godkänns av Svanen – ett test som inte lär ha vållat Källemos nyligen Svanenmärkta stol Cobra några problem.

– Att en möbel håller ihop rent fysiskt i många år känns rätt grundläggande. För oss är den visuella kvalitén den viktigaste. Därför eftersträvar vi alltid en tidlös utformning så att möblerna tål även ögats slitage. Kan man ha en produkt länge är det så klart bra för miljön, säger Erik Lundh, vd för Källemo.

Cobra, som finns i fyra olika utföranden: björk och röd- vit- eller svartlaserad, har utformats av Mattias Ljunggren och har fått en mängd utmärkelser, bland annat Guldstolen. Den har en hög bekväm rygg och en stram böj på benet under sitsen. Den är också behandlad med en vattenbaserad lackfärg – en ytbehandling med väldigt lite flyktiga organiska ämnen som är både hälso- och miljöfarliga.

– Det är väldigt glädjande att Källemo har lyckats ta fram en stol för främst offentliga miljöer som klarar Svanens krav. Det har hittills funnits få stolar för en offentlig miljö som har behandlats med en vattenbaserad lackfärg. Förhoppningsvis kan nu Källemos Cobra bana väg för fler, säger Anders Moberg, produktansvarig för möbler och inredning på Svanen.

Miljökraven innebär också att inget trä får hämtas från skyddsvärda skogar. Minst 70 procent ska dessutom komma från certifierat hållbart skogsbruk, där en oberoende part granskat att avverkningen följer strikta regler och att återplantering av skogen sker.

– Vi är stolta över att Cobra har blivit Svanenmärkt. Vi väljer alltid lokala råvaror och miljöarbetet har alltid varit prioriterat hos Källemo. Samhället ställer allt högre krav på miljöanpassade produkter och Svanenmärkningen är ett sätt för oss att bättre anpassa oss till de kraven, säger Erik Lundh.

Klicka på bilden för att ladda hem en högupplöst version:

Cobra Svanenmärkt stol