Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Schampo som klarar högt ställda krav

Schampo som klarar högt ställda krav

Ett schampon ska lukta gott och göra håret rent – det räcker väl så? Inte för oss. Som nordens officiella miljömärkning ställer vi högre krav än så. Vi är till exempel otroligt petiga när det kommer till kemikalier.

Produkter i ett badrumsskåp
Vi har rensat bort hälsofarliga ämnen från ditt Svanenmärkta schampo så att du blir ren på riktigt.

Din hälsa är en av anledningarna till det. Vi sållar bort kemikalier som kan bidra till sämre hälsa på sikt. Vi vill inte att ditt schampo ska innehålla ämnen som kan störa hormonbalansen i din kropp, vara allergiframkallande, cancerframkallande eller ha andra negativa effekter på din hälsa. Vi vill heller inte att du ska behöva lära dig namnen på dekametylcyklopentasiloxan, etylendiamintetraättiksyra eller nitromysk och polycykliska myskföreningar. Den kunskapen har vi. Därför har vi rensat bort alla dessa ämnen – och mer därtill – från ditt Svanenmärkta schampo.

Har du tänkt på hur kort livslängden för ett schampo verkligen är? Det är bara i håret i en minut ungefär, sedan sköljer du ut det och det rinner ner i avloppet. Avloppsvattnet renas i reningsverk, men de är inte riggade för att rena bort kemikalier som redan är upplösta i vatten. Så mycket av vad ditt schampo innehåller hamnar så småningom i havet. Därför ställer vi också många och tuffa krav som förhindrar att schampot innehåller oönskade kemikalier som kan skada allt som lever i vatten. Vi kräver att ingredienserna bryts ner lätt och att de inte ska vara giftiga för plankton, fisk och skaldjur.

Tillverkaren måste visa oss hela receptet på schampot, och vi kontrollerar och dubbelkollar att alla ingredienser uppfyller alla 44 krav vi ställer. Det är svårt att komma igenom nålsögat!

Men det är så vi tror att det måste vara. För vi har så mycket att ta hand om.

Förutom ditt hår.

3 bra anledningar att välja Svanenmärkt schampo:

  • Det klarar tuffa krav på biologisk nedbrytbarhet, bioackumulerbarhet och giftighet för vattenlevande organismer. Det betyder att vi kollar hur schamporesterna lagras i naturen, att de bryts ner och att de är skonsamma mot djur och växter som finns i våra vatten.
  • Vi ställer tuffa krav på ämnen som kan ge allergier eller vara misstänkt hormonstörande som t ex parfymer, eteriska oljor och konserveringsmedel.
  • Vi tillåter inte mikroplaster i Svanenmärkt schampo. Mikroplaster är pyttesmå plastpartiklar. De bryts inte ner i reningsverken utan hamnar i vattnet där fiskar och andra vattendjur kan ta skada.