English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Med passion för renovering och odling

Med passion för renovering och odling

Är du en av de som slukar bloggar och konton som handlar om renovering, hemmafix och inredning? Då kanske du redan känner till @torpet125 på Instagram. Där kan du frossa i allt som har med hemmafix att göra! Vi har träffat Elin Nordström som driver kontot.

Elin tar en välförtjänt paus från renoveringen vid sina odlingar.

Vem är du, berätta lite om dig själv?

Elin Nordström heter jag, är 37 år och bor med mina två döttrar i norra Hälsingland. På gården finns också katter, höns och bin. Jag älskar att odla och strävar efter att till stor del kunna bli självförsörjande på grönsaker ägg och honung, och även kunna sälja om det blir överskott. 

 Kan du berätta lite om ditt renoveringsprojekt?

Hösten 2019 köpte jag den lilla gården från 1879. Det fanns stora renoveringsbehov; taket läckte in och muren hade eldningsförbud, det fanns varken vatten eller avlopp indraget. Gården hade under de senaste decennierna endast används som sommarboende och var till stora delar helt oisolerad. Men jag föll för husets charm och själ.   

Vad gör folk oftast för fel när de renoverar?

De är för stressade och vill bara bli färdiga så snabbt som möjligt. Man byter ut till nytt istället för att restaurera det man redan har.  

Är du utbildad snickare? 

Nej det är jag inte. 

Hela gården från 1879 rymmer både barn, katter, höns och bin.

Gör du allting själv?

Sånt jag får göra själv gör jag själv, men till exempel el gör jag inte själv. Sen har jag en mamma som varit till väldigt stor hjälp under denna intensiva renoveringsperiod. 

Hur tänker du kring miljö och hållbarhet när du renoverar?

Jag tänker såklart återbruk i första hand och när jag köper nytt (vilket är oundvikligt) tänker jag långsiktigt. Jag väljer miljövänlig isolering (cellulosa) tätar fönster med fårull och jag väljer material som ska hålla för generationer framåt.   

Vilka Svanen eller Blommanmärkta produkter brukar du använda? Har du någon favorit och varför i sådana fall?

Linoljesåpa är utan tvekan den bästa Svanenmärkta produkt jag använder! Jag har valt att lägga in massiva trägolv som underhålls med linoljesåpa. Golven blir väldigt tåliga och lätta att hålla rena med en otroligt mjuk och härlig känsla att gå på. Det är inte mycket som slår ett skurgolv.  

Vad är nästa steg i din renovering?

Mitt nästa steg i renoveringen är att slutföra badrumsprojektet och äntligen få ett riktigt badrum. Som vi längtar!


Vill du veta mer om hållbart byggande och få tips på hur du kan fixa hemma mer miljösmart.

Miljösmart hemmafixande