Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Inred och renovera barnrummet klimatsmart

Inred och renovera barnrummet klimatsmart

Är det dags att fixa barnrummet? Medvetna föräldrar efterfrågar säkra produkter av hög kvalitet, utan hälso- och miljöfarliga ämnen. Viljan att göra hållbara val är stor och speciellt när det gäller saker som barn ska använda. Här kommer några tips på hur du kan inreda och renovera barnrummet mer klimatsmart.

Barnrum inrett i grå, rostorange och trä. Slarvigt bäddad säng från Sebra.
Klassiska och jordnära färger i gedigna material inger lugn när John Blund är nära. Miljöbild från Sebra.

Möbler från bästisen?

Köp inte nytt, fråga runt bland vänner, släktingar och kollegor. De kanske har möbler som de vill göra sig av med och som skulle passa perfekt in i barnrummet. Titta runt bland lokala köp- och säljgrupper på sociala medier, Blocket och Tradera, för att nämna några, och köp. Slutligen, när du måste köpa nytt, titta efter Svanen och EU-Blomman.

Känns det som att golvet har gjort sitt?

Om det inte går att fräscha upp genom att slipa om golvet, satsa på ett Svanenmärkt golv. Då får du ett slitstarkt golv som har tillverkats energieffektivt och är gjort av en hög andel förnybart och/eller återvunnet material och klarat tuffa krav på hälso- och miljöfarliga ämnen.

Väggarna skapar grundkänslan i barnrummet.

Att få till en lekfull känsla som bjuder in till kreativitet på dagen och ett lugn inför natten kan vara en utmaning. Men det klarar ju du! Var bara noggran med valet av färg innan du väljer kulör. Måla med Svanenmärkt färg så vet du att produkten har klarat tuffa krav på lösningsmedel, miljöfarliga ämnen och konserveringsmedel. En skön känsla, framförallt i barnrummet, och självklart håller färgen även hög kvalitet.

Dekorera med kunskapsgivande konst

När målarfärgen har torkat, dekorera väggarna med konst. Lekfulla och pedagogiska posters från Kunskapstavlan piggar upp. Postrarna är gjorda av papper miljömärkt med EU-Blomman och trycks på ett Svanenmärkt tryckeri här i Sverige. Svanenmärkta tryckerier har bland annat klarat tuffa hälso- och miljökrav på tryckmaterial, kemikalier och energiförbrukning. Dessutom ställs krav på att produkterna ska vara lätt att återvinna vilket bidrar till att minska förbrukning av resurser och avfallsmängder och därigenom främjar en cirkulär ekonomi.

Ditt barn får huvudrollen i godnattsagan

I bokhyllan är det förhoppningsvis välfyllt av loppisfyndade, ärvda och lånade böcker till nattningen. Men vill du ändå överraska din guldklimp med en personlig saga, hittar man dem på Min bästa Bok. Här kan du skräddarsy en saga med ditt barn i huvudrollen. Att böckerna dessutom är Svanenmärkta gör sagan bara ännu mer magisk.

Barnsängar från Sebra, miljömärkta med EU-blomman samt Svanenmärkta sängar och madrasser från Hoppekids har alla klarat hälso- och miljökrav utifrån ett helhetsperspektiv, från framtagning av råmaterial, produktion, distribution och återvinning.

Och slutligen – ge god förutsättning för ordentlig sömn med Svanenmärkta textilier som till exempel täcken och kuddar från Norska Höie och sköna sängkläder från Mio, utan flamskyddsmedel eller antibakteriella ämnen. Dessa passar till utdragbara juniorsängar och sängar i standard storlek.

Läs mer om Svanens kriterier för:

Möbler & Inredning 

Tryckerier & trycksaker  

Textilier, skinn & läder

Inomhusmålarfärg & lack Golv 


Visste du att det finns tusentals byggprodukter miljömärkta med Svanen och EU Ecolabel att välja bland? Javisst, och fler lär det bli! Läs mer om det och hållbart byggande nedan:

Miljösmart hemmafixande