English

Favoriter

Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. 5 tips för att måla om huset

5 tips för att måla om huset

När sommaren är i antågande och temperaturen klättrar stadigt uppåt är det en perfekt tidpunkt att måla om huset. Men det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du ger dig i kast med målningen. Här har vi samlat fem smarta tips som garanterat kommer ge dig ett fint resultat!

Äldre man i keps målar fasad med pensel
Maj, juni, juli och augusti är årets bästa målarmånader. Men det går att måla även i september och oktober om det är torrt och varmt ute.

1. Skrapa bort den gamla färgen

Det här är kanske den viktigaste delen för att få ett snyggt resultat. Börja med att skrapa bort all lös färg och tvätta därefter fasaden grundligt, nerifrån och upp. Se till att såväl fönster som gräsmatta och eventuella rabatter är väl skyddade med papp innan du börjar måla.

2. Kontrollera underlaget

Innan du börjar måla, kontrollera att underlaget hunnit torka. Undvik att måla på de ytor där solen ligger på eller om det finns risk för regn inom det närmaste dygnet. Då kanske färgen inte fäster ordentligt.

3. Grundmåla

Stryk på en grundfärg innan du applicerar täckfärgen. På så vis slipper du risken för fukt som annars kan tränga ner i träet och du får bättre fäste för täckfärgen.

4. Välj Svanenmärkt eller EU-Ecolabel målarfärg

Med Svanenmärkt och EU-Ecolabel målarfärg vet du att produkten har klarat tuffa krav på lösningsmedel, miljöfarliga ämnen och konserveringsmedel. Självklart håller färgen även hög kvalitet.

5. Lämna överbliven färg till miljöstationen

Häll inte ut färg i avloppet, det försvårar reningsprocessen i reningsverket. Överbliven färg och lösningsmedel lämnar du istället till din närmaste miljöstation. Gammal, torkad färg kan kastas i hushållssoporna eftersom det räknas som avfall, men burken ska alltid lämnas till en miljöstation.


När är det bäst att måla om huset?

Den bästa tiden på året är de månader som inte har bokstaven ”r” i sig. Det vill säga Maj, juni, juli och augusti. Ljumna sommarkvällar är idealiskt att måla i. Men det går bra att måla även i september och oktober bara det är torrt och varmt ute. Tänk bara på att temperaturen inte får gå under 7-8 grader vid något tillfälle på dygnet.

Måste man skrapa huset innan man målar?

Färgen fäster bättre om underlaget är rent, torrt och fast. Målar du över fukt och smuts, kommer att spricka och flagna. Skrapa bara de ytor som ser dåliga ut.

Måste man ha bygglov för att ändra färg på huset?

Funderar du på att byta kulör på din fasad så kan du behöva söka bygglov. Det är olika regler beroende på var och hur du bor så kolla upp vad som gäller för just dig.


Några av de viktigaste kraven för Svanenmärkt utomhusfärg är att: 

  • Färgen är vattenburen.
  • Den klarar mycket hårda funktionskrav när det gäller bland annat kulörhållning, hållbarhet, flagning och motståndskraft mot mögel.
  • Den får inte innehålla ämnen som är misstänkt cancerframkallande eller hormonstörande, den får inte heller innehålla tungmetaller.

På vår hemmafixhub kan du lära dig mer om hållbart byggande och få tips på hur du kan fixa hemma mer miljösmart. 


För mer information, kontakta mig: