English
Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
  1. Rädda världen när du tvättar bilen: Stora Biltvättarhelgen 2016

Stora Biltvättarhelgen 23-24 april ska få fler att upptäcka att det är lätt att tvätta bilen rätt vad gäller miljö och hälsa. Ta bilen till en biltvätt istället för att tvätta bilen på gatan.

– Vill du äta giftfria jordgubbar och bada i ren sjö i sommar så tvätta bilen i en biltvätt. Det finns många farliga ämnen, tungmetaller och olja som sitter i smutsen på din bil. När du tvättar bilen hemma så åker dessa oönskade ämnen orenat ut i brunnar och ut i naturen, säger Maria Tengqvist, miljöhandläggare på Svanen.

Drygt 9 av 10 bilägare tycker att det är viktigt att agera miljövänligt i sin vardag.  Samtidigt  tvättar fler än var femte sin bil på gatan. Det visar en undersökning av Svenskt Vatten (Novus 2016).

Svanens biltvättsråd

  • Tvätta bilen i en biltvätt, helst en Svanenmärkt biltvätt. Det finns 84 Svanenmärkta biltvättar runt om i Sverige att välja på.
  • Tvätta bilen ofta. Vi rekommenderar två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Vägsalt och olja blir svårare att få bort ju längre det får sitta kvar.
  • Om du vill tvätta bilen själv, välj miljömärkta produkter och åk till en gör det själv-hall.  Kolla att den har reningsverk. Putsa bilen inuti med fuktad mikrofibertrasa så slipper du kemikalier och parfymdoft.
  • Skippa barnen som medhjälpare. Barn är extra känsliga, deras kroppar tar lättare upp kemikalier och tungmetaller.

För kommentarer: Maria Tengqvist, miljöhandläggare på Svanen: tel 08-55 55 24 92

Presskontakt: Anna Norberg, Svanen,  0762- 62 54 90. 

Myter om biltvättande: Filmer från Svenskt Vatten som slår hål på vanliga myter om biltvättande. Svenskt Vatten arrangerar Stora Biltvättarhelgen i samarbete med Sveriges kommuner för tredje året i rad.